Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Οι νέοι φόροι για μισθωτούς και επαγγελματίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποιοι και πώς θα εξαιρεθούν από το τέλος επιτηδεύματος.

Γεφύρι της Άρτας τείνει να γίνει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τις εισπρακτικές αλλαγές και θα φέρει σημαντικές επιβαρύνσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων (θυμίζουμε ότι σε αυτό δεν περιλαμβάνονται οι ριζικές και απαιτούμενες αλλαγές στο σύστημα και στη δομή λειτουργίας του μηχανισμού, οι οποίες έχουν ήδη παραπεμφθεί για την ερχόμενη άνοιξη).

Οι κυβερνητικοί εταίροι εξακολουθούν να έχουν σημαντικές διαφωνίες για βασικά ζητήματα, παρά το γεγονός ότι οι προθεσμίες είναι πλέον ασφυκτικές, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες μεταβολές είναι προαπαιτούμενες για την εκταμίευση της δόσης.

Σημεία τριβής

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, είτε από κοινού, είτε ξεχωριστά, ζητούν -μεταξύ άλλων - ακόμα ένα φορολογικό συντελεστή για μισθωτούς και συνταξιούχους -δηλαδή 4 αντί για 3-, μέσω της επαναφοράς του ανώτατου 45%, ακόμα υψηλότερο φόρο στις καταθέσεις (17,5% αντί για 15%), διατήρηση της έκπτωσης των δαπανών τόκων στεγαστικού δανείου από το φόρο, χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών (21% αντί για 26%).

Τριβές υπάρχουν ακόμα στο αν τα εισοδήματα από ενοίκια πρέπει να φορολογούνται ή όχι αυτοτελώς, καθώς και στο ποιοι πρέπει να πληρώσουν αυξημένο τέλος επιτηδεύματος.

Ποια μπλοκάκια γλιτώνουν το τελος επιτηδεύματος

Μετά από τις έντονες αντιδράσεις, που υπήρξαν για τα μπλοκάκια σχετικά με την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, οι τρεις εταίροι φαίνεται ότι καταλήγουν στο εξής:

Θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, αν στην ουσία εργάζονται ως τέτοιοι και έως και σε τρεις εργοδότες. Η ίδια πρόταση αναφέρει ότι το καθεστώς αυτό θα ισχύσει και αν ο «ελεύθερος επαγγελματίας» έχει ακόμα και δέκα πηγές εισοδήματος, με την προϋπόθεση, όμως, ότι από τη μία θα προέρχονται 3 στα 4 ευρώ των εσόδων του (περίπτωση εξαιρετικά σπάνια). Αυτό σημαίνει, βέβαια, πως δεν θα μπορούν να εκπίπτουν από το εισόδημά τους επαγγελματικές δαπάνες.

Οι αλλαγές αυτές προβλέπονται για τα εισοδήματα του 2014, με ταυτόχρονο πάγωμα του τέλους επιτηδεύματος για το 2013.

Υπενθυμίζουμε πως για τα εισοδήματα της επόμενης χρονιάς προτείνεται να ισχύσουν τα εξής:
Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα φορολογούνται με 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 36% για τα επόμενα 15.000 ευρώ και 40% για το κομμάτι του εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ, με ταυτόχρονη έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 32% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 50.000 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.