Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Το ιατρικό check up των γυναικών ανά ηλικία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οδηγός εξετάσεων με βάση την ηλικιακή ομάδα.

Οι σύγχρονοι ρυθμοί έχουν αλλάξει τη ζωή της γυναίκας και έχουν αυξήσει τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων.

Το εξειδικευμένο check up, ανά ηλικιακή ομάδα, είναι αυτό που μπορεί να εγγυηθεί στη γυναίκα τα υψηλότερα ποσοστά προστασίας της υγείας της.

Πρέπει να γίνει σαφές, ωστόσο, ότι άλλο προληπτικό check up πρέπει να κάνει µια παχύσαρκη γυναίκα δεκαοκτώ ετών, άλλο µια σαραντάχρονη καπνίστρια και άλλο µια γυναίκα µε κληρονοµικό ιστορικό καρκίνου µαστού κλπ.

Οι εξετάσεις που αναφέρονται παρακάτω, αφορούν το προληπτικό check up που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα, µε µία µέση σεξουαλική ζωή (που δεν έχει πολλαπλούς συντρόφους αλλά και δεν απέχει από το σεξ), που δεν καπνίζει, δεν κάνει κατάχρηση αλκοόλ και καφέ, δεν έχει διατροφικές µονοµανίες.

Ακόμη, δεν έχει ειδικές κληρονοµικές επιβαρύνσεις για ορισµένα νοσήµατα (π.χ. σάκχαρο, χοληστερόλη, καρκίνος, καρδιά), δεν έχει γνωστά προβλήµατα υγείας και δεν είναι παχύσαρκη.

Οδηγός εξετάσεων ανά ηλικία

Έως 35

- Ιατρική εξέταση ετησίως από τον οικογενειακό παθολόγο.

- Παπ τεστ κάθε χρόνο, για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της µήτρας. Όταν χρησιµοποιούνται σύγχρονες υψηλής ευαισθησίας και ειδικότητας µέθοδοι, το Παπ τεστ µπορεί να πραγµατοποιείται ανά τριετία.

- Εξέταση για χλαµύδια κάθε χρόνο. Τα χλαµύδια αποτελούν µία από τις πιο σηµαντικές αιτίες στείρωσης και υπογονιµότητας στη σεξουαλικά ενεργό γυναίκα και επιπλέον συχνά δεν έχουν συµπτώµατα.

Η πρώιµη ανίχνευση και εκρίζωσή τους προστατεύει το αναπαραγωγικό σύστηµα της γυναίκας.

35-40

Τις παραπάνω και επιπλέον:

- Μέτρηση σακχάρου, χοληστερόλης, ουρικού οξέος. Η µέτρηση γίνεται µία φορά και, αναλόγως των αποτελεσµάτων, προγραµµατίζεται παύση των µετρήσεων ή νέες µετρήσεις.

40+

Τις παραπάνω και επιπλέον:

- Μαστογραφία µε µαστογράφους χαµηλής έκθεσης σε ακτινοβολία και υψηλής ευκρίνειας, κάθε δύο χρόνια, για την πρόληψη του καρκίνου του µαστού.

50+

Τις παραπάνω και επιπλέον:

- Εξέταση κοπράνων για αιµοσφαιρίνη κάθε χρόνο ή σιγµοειδοσκόπηση κάθε πέντε χρόνια ή κολονοσκόπηση κάθε 10 χρόνια, για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

- Μέτρηση οστικής µάζας για οστεοπόρωση. Αναλόγως των αποτελεσµάτων, προγραµµατίζεται παύση των µετρήσεων ή περιοδικές νέες µετρήσεις.

Χρήσιμη συμβουλή

Μην τροποποιείτε παράγοντες και συνήθειες που αφορούν την καθηµερινότητά σας, κατά τη διάρκεια των ηµερών που προηγούνται της αιµοληψίας, καθώς και την ηµέρα της αιµοληψίας ρουτίνας, εκτός εάν σας έχει δοθεί αντίθετη οδηγία, από το γιατρό.

Η τροποποίηση των συνηθειών διαβίωσης επιδρά στα αποτελέσµατα των εξετάσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελούν η εντατική σωµατική άσκηση αλλά και η νηστεία την παραµονή της εξέτασης, που µπορούν να επηρεάσουν τις τιµές πολλών αιµατολογικών εξετάσεων.


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.