Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Γαβρόγλου: Διερεύνηση της δυνατότητας κατάργησης της κλήρωσης στο ΕΑΠ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Ενίσχυσή του με νέους επιστήμονες και όχι από ήδη υπηρετούντες πανεπιστημιακούς».

Τη διερεύνηση της δυνατότητας κατάργησης της κλήρωσης, που χρησιμοποιείται σήμερα για να εγγράφονται οι φοιτητές στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, για να γίνει ένα πραγματικά ανοιχτό πανεπιστήμιο, πρότεινε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου.

Ο ίδιος αφού αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα και το ρόλο του ΕΑΠ σημείωσε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί και να αυξηθεί το ακαδημαϊκό προσωπικό του κυρίως από νέους επιστήμονες και όχι από ήδη υπηρετούντα μέλη πανεπιστημιακών δασκάλων.

«Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι ένα τρόπος να ανοιχτούμε στην κοινωνία, είναι ένας τρόπος να δείξουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο, αλλά είναι και ένας θεσμός που κρύβει μια τεράστια δυναμική» τόνισε ο κ. Γαβρόγλου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η μεγάλη πρόκληση για την Κυβέρνηση και την Αριστερά γενικότερα δεν είναι μόνον τα τεχνικά ζητήματα. Είναι να πάρει και εκείνες τις πρωτοβουλίες για να αλλάξουν οι νοοτροπίες».

Για την πιο πάνω τοποθέτησή του έδωσε το ακόλουθο παράδειγμα:

Μία ολόκληρη κοινωνία έχει εναποθέσει τις ελπίδες για το μέλλον των παιδιών της όχι στα σχολεία αλλά στην παραπαιδεία. Αντί όλοι να αγωνιστούμε για την αναβάθμιση των σχολείων μας, έχει σιγά-σιγά ακυρωθεί αυτό καθαυτό το Λύκειο. Η γνώση εργαλειοποιήθηκε, το σχολείο φροντιστηριοποιήθηκε, και μετά απορούμε όλοι γιατί οι μαθητές και οι μαθήτριες βαριούνται στο σχολείο.

«Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σύνθετο» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου και συνέχισε, λέγοντας ότι «προφανώς χρειάζεται νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά κυρίως χρειάζεται μία αλλαγή νοοτροπίας στην κοινωνία και κυρίως στους γονείς, για να αρχίσουν να εμπιστεύονται τους δασκάλους, τους καθηγητές και τα σχολεία μας. Αυτά και αντίστοιχου είδους θέματα θα πρέπει να είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στον εθνικό διάλογο για την Παιδεία που ήδη έχει ανακοινώσει ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης, όχι μόνο για να καταλήξουμε σε τεχνικού τύπου ρυθμίσεις, αλλά για να μπορέσουμε να πάρουμε εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν σιγά-σιγά και με έναν εξαιρετικά δύσκολο τρόπο τις νοοτροπίες».

Στην κατακλείδα της τοποθέτησής του ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στους εκπαιδευτικούς «Το τελευταίο θέμα έχει να κάνει με μια έκφραση ευγνωμοσύνης από αυτό το Βήμα, με όσο κύρος μάς έχει μείνει προς τους πολίτες, μια έκφραση ευγνωμοσύνης στους δασκάλους, στους καθηγητές και στους πανεπιστημιακούς που κρατάνε ζωντανή την εκπαίδευσή μας. Να χαιρετίσουμε τις δασκάλες και τους δασκάλους από τον Έβρο και τη Σαμοθράκη μέχρι τα ορεινά χωριά της Κρήτης που με πείσμα εισάγουν τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της γνώσης».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.