Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Βουτιά στο… τέλος του κόσμου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εξερεύνηση στον μυστηριώδη κρατήρα της Σιβηρίας.

Κάποιοι τον αποκαλούν «κόλαση». Δεν έχουν και άδικο, καθώς πρόκειται για έναν τεράστιο… λάκκο στο τέλος του κόσμου. Πολλά γράφτηκαν γι’ αυτόν, καθώς ανακαλύφθηκε τον περασμένο Ιούλιο σε μια χερσόνησο της Σιβηρίας.

Οι εικόνες είναι συναρπαστικές πάντως και ιδίως αυτές που αντίκρισαν και μας προσφέρουν εκείνοι που έκαναν τη… βουτιά στο άγνωστο. Η διάμετρος του κρατήρα είναι περίπου 30 μέτρα και βρίσκεται στη χερσόνησο Γιάμαλ. Για του λόγου το αληθές η ονομασία της σημαίνει «το τέλος του κόσμου». Μία παράτολμη ομάδα επιστημόνων από το Ρωσικό Κέντρο Αρκτικής εξερεύνησης –με ειδικό εξοπλισμό- κατέβηκε στον μυστηριώδη κρατήρα της Σιβηρίας, αντιμετωπίζοντας θερμοκρασίες που ξεκινούσαν από -11 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, έφτασαν μέχρι και την παγωμένη λίμνη, η οποία «κρύβεται» μέσα του σε βάθος 16 μέτρων.

Ο αρχηγός της αποστολής Βλαντιμίρ Πουσκάρεφ είπε στους Times της Σιβηρίας ότι ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα θα μπορούσε να επισκεφθεί με ασφάλεια την τεράστια τρύπα, καθώς είχε σταθεροποιηθεί από το κρύο. «Καταφέραμε να κατεβούμε τη χοάνη του κρατήρα. Χρησιμοποιήσαμε εξοπλισμό αναρρίχησης, κάτι που ήταν ευκολότερο να γίνει τώρα το χειμώνα, που το έδαφος είναι σκληρό, παρά το καλοκαίρι», τόνισε.

Οι επιστήμονες πήραν διάφορες μετρήσεις και σχεδιάζουν να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σύντομα σχετικά με το τι μπορεί να προκάλεσε τον κρατήρα, που έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο όταν ανακαλύφθηκε.

Πολλοί εικάζουν ότι προέκυψε από την τήξη ένυδρου μεθανίου, ενός υλικού που μοιάζει με πάγο αν σταθεροποιηθεί, ενώ δεν λείπουν και οι μεταφυσικές ερμηνείες που κάνουν λόγο για εξωγήινους. Το μεθάνιο της Σιβηρίας προέρχεται από οργανική ύλη που παραμένει στο έδαφος χωρίς να αποσυντίθεται πλήρως, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας. Ο ίδιος ο Πουσκάρεφ πάντως τονίζει ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.