Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Ανοιχτή πληγή για την Ιαπωνία οι «γυναίκες ανακούφισης»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πανεπιστημιακοί ζητούν από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει την ευθύνη της.

Να αναγνωρίσει η Ιαπωνία την ευθύνη που φέρει για την εκμετάλλευση των «γυναικών ανακούφισης», των χιλιάδων Ασιατισσών που είχαν χρησιμοποιηθεί ως σκλάβες του σεξ από τον αυτοκρατορικό ιαπωνικό στρατό κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ζήτησαν σήμερα ιάπωνες πανεπιστημιακοί από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

Δεκαέξι σύλλογοι ιαπώνων επιστημόνων -μεταξύ των οποίων αυτός της Ιστορίας της Ιαπωνίας- καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους «τη σκλαβιά για σεξ», της οποίας υπήρξαν θύματα οι γυναίκες αυτές, στην πλειονότητά τους Κορεάτισσες, και καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει «εντίμως» την ευθύνη.

Στις αρχές του μήνα, περίπου 200 πανεπιστημιακοί, στην πλειονότητά τους από τις ΗΠΑ, είχαν δημοσιεύσει μια ανοιχτή επιστολή προς την ίδια κατεύθυνση, με την οποία καλούσαν την Ιαπωνία να αναγνωρίσει τα σφάλματα του μιλιταριστικού της παρελθόντος με αφορμή την 70η επέτειο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Αυτές που μετατράπηκαν σε "γυναίκες ανακούφισης" έπεσαν θύματα μιας αφόρητης βίας ως σκλάβες του σεξ», υπογραμμίζουν οι Ιάπωνες πανεπιστημιακοί στην ανακοίνωσή τους.

«Όπως έχουν δείξει πρόσφατες ιστορικές έρευνες, τα θύματα υποβλήθηκαν όχι μόνον σε μια καταναγκαστική στρατολόγηση, αλλά και σε συνθήκες σεξουαλικής εκμετάλλευσης που παραβιάζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους», σημείωσε.

«Συνεχίζοντας την υιοθέτηση μιας ανεύθυνης πολιτικής, η οποία συνίσταται στην άρνηση της ύπαρξης της σεξουαλικής σκλαβιάς στους κόλπους του ιαπωνικού στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου, ορισμένοι πολιτικοί και ένα μέρος των μέσων ενημέρωσης περνούν το μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ιαπωνία δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Οι ίδιοι επαναλαμβάνουν καταλήγοντας το αίτημά τους στις αρμόδιες πλευρές «να αντιμετωπίσουν με εντιμότητα τις ηθικές βλάβες που έχει προκαλέσει στο παρελθόν η Ιαπωνία, όπως και τα θύματα».

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε εκφώνησε προσφάτως ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ κατά την οποία μίλησε ξανά για «τις βαθιές τύψεις» της Ιαπωνίας όσον αφορά το μιλιταριστικό της παρελθόν στην Ασία, αλλά δεν εξέφρασε συγγνώμη εκ μέρους της χώρας του, όπως ανέμεναν οι Κινέζες και οι Κορεάτισσες που είχαν πέσει θύμα της πρακτικής αυτής.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.