Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Η τρόικα απαιτεί μείωση των συντάξεων και νέα μέτρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σταθεροί στις θέσεις τους ότι θα χρειαστούν και νέα μέτρα για την τριετία 2016 -2018, αλλά και ότι θα πρέπει να γίνουν περικοπές τόσο στις κύριες, όσο και στις επικουρικές συντάξεις έμειναν για άλλη μια ημέρα χθες οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά την τρίτη συνεχή ημέρα διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών συναντήσεων, οι οποίες διήρκεσαν συνολικά 9 ώρες, ρωτούσαν λεπτομέρειες και κρατούσαν σημειώσεις, αλλά δεν ήταν πιεστικοί. «Περιμένουμε κάποια στιγμή την επίθεση αλλά δεν ξέρουμε πότε», τόνιζε κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Κατά τη χθεσινή ημέρα θα έπρεπε να συνδυαστούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα της πρότασης για το φορολογικό που παρουσίασε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών και τα αντίστοιχα αποτελέσματα του νέου ασφαλιστικού όπως το παρουσίασε το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας. Η υπόθεση ότι από το νέο φορολογικό θα προέλθουν περίπου 400 εκ. ευρώ πρόσθετα έσοδα αμφισβητήθηκε τόσο από την ΕΕ, όσο και από το ΔΝΤ, αλλά δεν υπήρχε αντιπρόταση.

Στο ασφαλιστικό τονίστηκε για άλλη μια φορά ότι η αύξηση των εισφορών μπορεί να έχει το αντίθετο του αναμενομένου αποτέλεσμα και να οδηγήσει σε εισφοροδιαφυγή. Τούτο θα έχει ως αποτέλεσμα τα 350 εκ. ευρώ που αναμένει το υπουργείο Εργασίας από την συγκεκριμένη παρέμβαση να πρέπει να βρεθούν από άλλα μέτρα που θα αφορούν το σύστημα των συντάξεων.

Σε γενικές γραμμές οι συνομιλητές της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας δεν άνοιξαν ακόμη το θέμα του δημοσιονομικού κενού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ για το 2017 – 2018, το οποίο με την σειρά του θα ανοίξει και το σκληρό μέρος της διαπραγμάτευσης που θα αφορά ενδεχόμενα νέα μέτρα.

Στα επιμέρους θέματα της προηγούμενης ημέρας ζήτησαν με ενημέρωση αλλά χωρίς να κάνουν κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο ούτε για τα σχέδια σχετικά με τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση που παρουσίασε ο κ. Βερναρδάκης, ούτε για τις διατάξεις που αφορούν την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Πάντως, από το οικονομικό επιτελείο υπάρχει αγωνία για τον απολογισμό και τις απαιτήσεις που θα αφήσουν την Παρασκευή το μεσημέρι οπότε και θα αποχωρήσουν από την Αθήνα μέχρι και το Eurorgroup στις 11 του μήνα. Εκεί θα φανεί και ποιες θα είναι οι προθέσεις για το κρίσιμο δεύτερο μισό του μήνα, στο οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση.

Σήμερα το πρόγραμμα ξεκινά από το μεσημέρι με νέα συνάντηση με θέμα το ασφαλιστικό. Το δεύτερο θέμα της ημέρας είναι το ίδιο σημαντικό αφού αφορά τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας τα οποία σύμφωνα με το μνημόνιο θα πρέπει να μειωθούν κατά 900 εκ. ευρώ μέχρι και το 2018 και μαζί θα συζητηθεί η επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Στην μερίδα του κ. Σταθάκη η ημέρα δεν έχει μεν «κόκκινα» δάνεια, αλλά θα συζητηθεί η εφαρμογή των παρατηρήσεων των εργαλειοθηκών Ι και ΙΙ του ΟΟΣΑ, αλλά και τα επόμενα βήματα στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.