Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Πώς ο Στίβεν Χόκιν μας κάνει να χαμογελάμε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για τον σπουδαιότερο εν ζωή αστροφυσικό και έναν μεγάλο αστέρα της επιστήμης. Ο λόγος για τον Στίβεν Χόκιν, ο οποίος στις 8 Ιανουαρίου συμπλήρωσε τα 73 του χρόνια.



Ενώ έχει γίνει ευρέως γνωστός στο να «ζυγίζει» τα πάντα σε όλα τα σοβαρά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της εξωγήινης ζωής και της θρησκείας, έχει επίσης έναν ιδιαίτερο, δικό του τρόπο να κάνει τον κόσμο να χαμογελά με αισιοδοξία μέσα από εύστοχα και πολλές φορές αυτοσαρκαστικά αποφθέγματα.

Ιδού μερικά από τα καλύτερά του
«Η ζωή θα ήταν τραγική, εάν δεν ήταν αστεία»

«Εάν μας επισκεφθούν οι εξωγήινοι, το αποτέλεσμα θα είναι όπως όταν ο Κολόμβος έφτασε στην Αμερική, το οποίο δεν βγήκε σε καλό στους ιθαγενείς Αμερικάνους. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε μέσα μας και να δούμε πόσο έξυπνη ζωή θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε με κάτι που δεν θα θέλαμε να συναντήσουμε».

«Λίγα χρόνια πριν, το δημοτικό συμβούλιο της Μόντσα στην Ιταλία παρεμπόδισε τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων από το να κρατούν χρυσόψαρα σε γυάλες, με το σκεπτικό ότι είναι βάρβαρο να κρατάς ένα ψάρι σε καμπυλωτή γυάλα, γιατί χαζεύοντας έξω το ψάρι μπορεί να έχει παραμορφωμένη εικόνα της πραγματικότητας. Αλλά πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι εμείς έχουμε την αληθινή, μη παραμορφωμένη εικόνα;»

«Η συμβουλή μου προς τους άλλους ανάπηρους ανθρώπους είναι να συγκεντρώνονται σε πράγματα τα οποία δεν τους εμποδίζει η αναπηρία τους από το να τα κάνουν καλά και να μην μετανιώνουν για πράγματα με τα οποία έρχεται σε επαφή. Μην είστε ανάπηροι στο πνεύμα, όπως στο σώμα»

«Οι άνθρωποι δεν θα έχουν χρόνο για σας, αν συνεχώς είστε θυμωμένοι ή παραπονιέστε»

«Είμαστε όλοι διαφορετικοί. Αυτό που είναι όμως σημαντικό, είναι η ικανότητα να δημιουργούμε».

«Ευφυΐα είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στην αλλαγή».

«Ενας από τους βασικούς κανόνες του σύμπαντος είναι ότι τίποτα δεν είναι τέλειο. Η τελειότητα απλώς δεν υφίσταται. Χωρίς ατέλειες ούτε εσείς, ούτε εγώ θα υπήρχαμε»

«Κοίταξε τα άστρα και όχι τα πόδια σου. Προσπάθησε να καταλάβεις τι βλέπεις και αναρωτήσου τι κάνει το σύμπαν να υφίσταται. Γίνε περίεργος»

«Όσο δύσκολη και να μοιάζει η ζωή, υπάρχει πάντα κάτι που μπορείς να κάνεις και να πετύχεις σε αυτό».

«Οι άνθρωποι που καυχιώνται για το IQ τους είναι χαμένοι»

«Περιορίζοντας την προσοχή μας στα επίγεια γεγονότα μπορεί να περιορίσει το ανθρώπινο πνεύμα»

Οι γυναίκες...
Από τις φιλοσοφημένες ατάκες του Χόκιν δεν λείπουν, όπως είναι φυσικό, και οι γυναίκες. Όταν ρωτήθηκε από το περιοδικό New Scientist τι σκέφτεται καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας είπε: «Τις γυναίκες. Είναι ένα πλήρες μυστήριο».

«Ενώ η φυσική και τα μαθηματικά μπορούν να μας πουν πώς γεννήθηκε το σύμπαν, δεν αρκούν για να προβλέψει κανείς την ανθρώπινη συμπεριφορά γιατί υπάρχουν πολλές εξισώσεις για να λυθούν. Δεν είμαι ο καλύτερος από οποιονδήποτε άλλο να καταλάβει τι κάνει τους ανθρώπους "τσιμπούρια", και ιδιαίτερα τις γυναίκες», λέει σε άλλο του απόφθεγμα για το γυναικείο φύλο

«Εχει γενικά αναγνωριστεί ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες από τους άνδρες στις ξένες γλώσσες, τις διαπροσωπικές σχέσεις και τις πολλές ταυτόχρονες εργασίες, αλλά λιγότερο καλές στο να διαβάζουν χάρτες και στην αίσθηση του χώρου. Ως εκ τούτου δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι μπορεί να είναι λιγότερο καλές στα μαθηματικά και τη φυσική».

Εγώ, ο Στίβεν...
«Γεννήθηκα στις 8 Ιανουαρίου 1942, ακριβώς 300 χρόνια μετά το θάνατο του Γαλιλαίου. Εκτιμώ, παρόλα αυτά, ότι περίπου 200.000 άλλα μωρά γεννήθηκαν την ίδια ημέρα. Δεν ξέρω, όμως, αν κάποιο από αυτά ασχολήθηκε μετά με την αστρονομία...»

«Το μειονέκτημα της δημοσιότητάς του μου είναι ότι δεν μπορώ να πάω πουθενά χωρίς να με αναγνωρίσουν. Μπορώ να μεταμφιεστώ με μία περούκα και μαύρα γυαλιά, αλλά με προδίδει το καροτσάκι»

«Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στην ιδέα μίας ανάπηρης ιδιοφυΐας»

«Θέλω τα βιβλία μου να πωλούνται στους πάγκους των αεροδρομίων»

«Αυτό που πραγματικά θέλω να ελέγχω δεν είναι οι μηχανές, αλλά οι άνθρωποι».

«Εμφανώς, λόγω της αναπηρίας μου χρειάζομαι βοήθεια. Αλλά πάντα προσπαθώ να ξεπερνώ τα όρια της κατάστασής μου και να ζω όσο το δυνατό μία γεμάτη ζωή. Εχω ταξιδέψει στον κόσμο, από την Ανταρκτική μέχρι σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας»

...ο Θεός
«Ο Θεός δεν παίζει μόνο ζάρια. Πολλες φορές πετάει το ζάρι εκεί που δεν μπορεί να το δει κανείς»

«Τι έκανε ο Θεός πριν από τη γέννηση του Σύμπαντος;»

«Αυτό που έκανα ήταν να αποδείξω ότι το Σύμπαν δημιουργήθηκε από τους νόμους της επιστήμης. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα ήταν απαραίτητο να απευθύνθεί κανείς στο Θεό για να αποφασίσουν πώς γεννήθηκε το Σύμπαν. Δεν υπάρχει απόδειξη ότι δεν υπήρξε θεός, μόνο ότι δεν ήταν απαραίτητος»

...και ο άνθρωπος
«Είμαστε μία μόλις προηγμένη φυλή πιθήκων σε έναν μικρό πλανήτη. Αλλά μπορούμε να κατανοήσουμε το σύμπαν. Αυτό μας κάνει πολύ ιδιαίτερους»

«Δεν νομίζω ότι το ανθρώπινο είδος θα επιβιώσει τα επόμενα χίλια χρόνια, αν δεν εξαπλωθεί στο Διάστημα. Υπάρχουν τόσα πολλά ατυχήματα που μπορεί να συμβούν στη ζωή σε έναν απλό πλανήτη. Αλλά είμαι αισιόδοξος. Θα φτάσουμε στα αστέρια»

«Τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας ήρθαν μέσα από την ομιλία και οι μεγαλύτερες αποτυχίες από τη σιωπή. Δεν πρέπει να είμαστε έτσι. Οι μεγαλύτερς ελπίδες μπορούν να γίνουν πραγματικότητα στο μέλλον. Με την τεχνολογία στη διάθεσή μας οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να σιγουρευτούμε ότι θα συνεχίσουμε να μιλάμε».


Πηγή: http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.