Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Η κατάταξη των ψηφιακών αποθετηρίων των πανεπιστημίων της Ελλάδας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρωτιά για το ψηφιακό αποθετήριο του Πανεπιστημίου Πάτρας.

Ανακοινώθηκε η παγκόσμια κατάταξη των ψηφιακών αποθετηρίων σύμφωνα με τους δείκτες Ranking Web of Repositories και για ακόμη μια φορά το ιδρυματικό αποθετήριο του Πανεπιστημίου Πατρών Νημερτής καταλαμβάνει την 1η θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα αποθετήρια στην Ελλάδα, την 351η θέση μεταξύ των 2068 Ιδρυματικών αποθετηριών και την 373η στον κόσμο ανάμεσα στο σύνολο των αποθετηρίων, θεματικών και ιδρυματικών.

Η Νημερτής είναι η βάση δεδομένων που φιλοξενεί την πνευματική παραγωγή του Πανεπιστημίου Πατρών και λειτουργεί υπό τη φροντίδα της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου. Συλλέγει, φυλάσσει και διαθέτει στο ευρύ κοινό τις διδακτορικές διατριβές, μεταπτυχιακές και διπλωματικές εργασίες, τις τεχνικές αναφορές των ερευνητών του Πανεπιστημίου, τις δημοσιεύσεις σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων των μελών ΔΕΠ και τις δημοσιεύσεις του προσωπικού της Βιβλιοθήκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η το ψηφιακό αποθετήριο του Πανεπιστημίου Πάτρας κατέχει συνεπώς την 1η θέση από το 2010 όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.

Η μεθοδολογία της έρευνας, εξετάζει διάφορα κριτήρια, όπως την προβολή του αποθετηρίου (ή αλλιώς visibility) και τις ιδιότητες του περιεχομένου (μέγεθος, μορφές αρχείων, κάλυψη από το Google Scholar).

Στη 2η θέση κατατάσσεται το ψηφιακό αποθετήριο του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου που στην παγκόσμια κατάταξη βρίσκεται στην θέση 486. Το Αποθετήριο ΗΛΙΟΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) καταλαμβάνει την 575 θέση στον κόσμο και την 3η στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη 10η και στη 12η θέση στην Ελλάδα κατατάσσονται τα ψηφιακά αποθετήρια των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (1395η θέση παγκόσμια) και Δυτικής Μακεδονίας (1819η ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των ψηφιακών αποθετηρίων που συμπεριλαμβάνονται στη σχετική έρευνα ανέρχονται σε 2154.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.