Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Υψηλού επιπέδου συναντήσεις στην Νέα Υόρκη για τον Ι. Βαρδακαστάνη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 02.04.2013

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης μετέβη στη Νέα Υόρκη με την ιδιότητα του προέδρου της IDA (Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία), όπου πραγματοποίησε μια σειρά επισκέψεων υψηλού επιπέδου για τα θέματα της Αναπηρίας διεθνώς, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της IDA, μεταξύ 24 - 28 Μαρτίου 2013, με το βλέμμα στραμμένο στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη (HLMDD) που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2013 στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Η αντιπροσωπεία της IDA πραγματοποίησε περισσότερες από είκοσι συναντήσεις με ένα σημαντικό αριθμό Πρεσβευτών ή αναπληρωτών Πρεσβευτών των μόνιμων αποστολών κρατών στον ΟΗΕ, καθώς και με ανώτατους αξιωματούχους φορέων του ΟΗΕ. Ειδικότερα πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση με τους Πρέσβεις των Φιλιππίνων και της Ισπανίας, των δύο συντονιστών της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη. Συνάντηση πραγματοποιήθηκε επίσης μεταξύ της αντιπροσωπείας και των δύο συμπροέδρων της ανοικτής ομάδας εργασίας για τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης (SDGs), των Πρεσβευτών Κένυας και Ουγγαρίας, όπως και με το άτυπο δίκτυο κρατών μελών που συμπροεδρεύουν (Νέας Ζηλανδία, Μεξικό).

Η αντιπροσωπεία της IDA τόνισε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων την ανάγκη σύνδεσης του HLMDD και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, που θα λάβει χώρα στις 25 Σεπτεμβρίου 2013, ώστε να ενισχυθεί το μήνυμα ότι τα άτομα με αναπηρία πρέπει να συμπεριληφθούν στο πλαίσιο για τη μετά το 2015 εποχή: «Είναι απαραίτητο τα άτομα με αναπηρία να θεωρηθούν άμεσα ενδιαφερόμενοι σε όλες τις συζητήσεις σχετικά με την Ανάπτυξη από το 2015 και εξής», δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης μετά τη συνάντηση με τους Πρέσβεις των Φιλιππίνων και της Ισπανίας, «θεωρούμε ότι ένα φιλόδοξο συμπερασματικό κείμενο από την HLMDD θα προωθήσει τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στη συζήτηση για τους αναπτυξιακούς στόχους».

Κατά τη συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της UNICEF, η αντιπροσωπεία της IDA υπογράμμισε τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Οργάνωση μεταξύ των φορέων των Ηνωμένων Εθνών για την ενσωμάτωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και των κοινών προτάσεων για τον τρόπο προώθησης σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών. Στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του UN DESA (Department of Economic and Social Affairs - Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ) η αντιπροσωπεία της IDA υπογράμμισε τη μοναδική ευκαιρία που παρέχεται από την HLMDD και ζήτησε την υποστήριξη από το Τμήμα ώστε να εξασφαλίσει μια καλή παρουσία εκπροσώπων του αναπηρικού κινήματος από το Παγκόσμιο Νότο.

Όσον αφορά στη Διάσκεψη των Κρατών για τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, η αντιπροσωπεία της IDA ενημέρωσε όλους τους ενδιαφερομένους ότι όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η IDA μαζί με το DESA θα διοργανώσουν το Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών για τη Σύμβαση στις 16 Ιουλίου 2013, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Διάσκεψης των Κρατών. Το επίκεντρο για φέτος θα είναι η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 96 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.