Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

«Βουνό» τα σκουπίδια στους δρόμους της Τρίπολης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στους περισσότερους δρόμους δεν έχει περάσει απορριμματοφόρο εδώ και δύο μήνες.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τρεις εβδομάδες αφότου εκδόθηκε υγειονομική διάταξη από το υπουργείο Υγείας και υπογράφηκε κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, προκειμένου να μεταφερθούν τα απορρίμματα της Τρίπολης στο ΧΥΤΑ της Φυλής στην Αττική, ύστερα από έκθεση κλιμακίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, λόγω σοβαρών προβλημάτων για τη δημόσια υγεία, που εγκυμονούσαν στην πόλη τα σκουπίδια, το πρόβλημα παραμένει στην Τρίπολη.

Λίγα σκουπίδια έχουν απομακρυνθεί και δεν υπάρχει δρόμος στο κέντρο, πολύ περισσότερο όμως στις γειτονιές της πόλης, που να μην έχει ένα «βουνό» σκουπίδια, με έντονη δυσοσμία από την αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ σε πάρα πολλά σημεία, μόλις που περνούν αυτοκίνητα από τους δρόμους, αφού μεγάλο μέρος των οποίων καταλαμβάνουν οι μικρές χωματερές σκουπιδιών.

Στους περισσότερους δρόμους, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, έχει να περάσει απορριμματοφόρο κοντά δύο μήνες, αυξάνοντας την αγανάκτηση των κατοίκων.

Παρά τις υπουργικές αποφάσεις, η γραφειοκρατία είναι αυτή που εμποδίζει τόσες μέρες να απομακρυνθούν τα σκουπίδια από την αρκαδική πρωτεύουσα, αφού για να ταξιδέψουν από την Αρκαδία στην Αττική, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής, το Δήμο Τρίπολης και να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση και κατόπιν αυτού να υπάρξει διαγωνισμός για την ανάδειξη εργολάβου μεταφοράς.

Από πλευράς του, ο δήμος Τρίπολης έχει λάβει τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων που απαιτούνται και απομένει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες και ο Ενιαίος Σύνδεσμος, αλλά ως τότε τα σκουπίδια παραμένουν στο δρόμο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και των εποπτών Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Παράγοντες του δήμου Τρίπολης εκτιμούν πως αν όλα πάνε καλά, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει η μεταφορά των σκουπιδιών και η αποκομιδή τους από τους δρόμους της πόλης.

Εν τω μεταξύ, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Τρίπολης, κατά πλειοψηφία, όρισε δικηγόρο, εξειδικευμένου στη νομοθεσία περί διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, προκειμένου να διεξάγει έρευνα, για την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε από το 1986 μέχρι σήμερα, ώστε στη συνέχεια να στραφεί ο δήμος εναντίον των υπευθύνων, αξιοποιώντας την επιστροφή των χρημάτων που διατέθηκαν για να πληρωθεί η μεταφορά των σκουπιδιών.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται στην Οικονομική Επιτροπή έκαναν λόγο για κίνηση εντυπωσιασμού της δημοτικής αρχής και αφού δήλωσαν ότι δεν διαφωνούν με τη διενέργεια ελέγχου, ζήτησαν, επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και η απόφαση πολιτική, να ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Παράλληλα, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το ποσό των 495.000 ευρώ, προκειμένου αυτό να διατεθεί για τη μεταφορά των σκουπιδιών από την Τρίπολη στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.