Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Χώρους για ποδήλατα ζητούν οι κάτοικοι του Βόλου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έρευνα της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου για τη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη
.
Το 71% των πολιτών χρειάζεται να μεταβεί στο κέντρο του Βόλου σχεδόν κάθε μέρα εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης σε αυτό εμπορικών δραστηριοτήτων, ιδιωτικών και δημόσιων υπηρεσιών, κέντρων εστίασης και διασκέδασης. Η μετακίνηση γίνεται κυρίως με αυτοκίνητο (71%), δαπανώντας 50-150 ευρώ το μήνα για βενζίνη, και σταθμεύοντας με δυσκολία σε νόμιμες ή και παράνομες θέσεις στάθμευσης.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα έρευνας της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου για τη βιώσιμη κινητικότητα στο Βόλο. Το 40% αρχίζει να χρησιμοποιεί το ποδήλατο. Το 67% θα χρησιμοποιούσε περισσότερο το ποδήλατο, δίνοντας μεγάλη ανάσα στο κέντρο της πόλης, αν μπορούσαν να διορθωθούν οι υπάρχοντες ποδηλατόδρομοι ή να γίνει ένα νέο ασφαλές δίκτυο ώστε να το χρησιμοποιούν με ασφάλεια.

Το 57% θα χρησιμοποιούσε ένα σύστημα δανεισμού Δημοτικών ποδηλάτων. Ελάχιστοι (12%) είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το 79% των πολιτών κρίνει το εισιτήριο ακριβό σε σχέση με το μήκος της διαδρομής, ενώ πολλοί θεωρούν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε κάποια δρομολόγια. Σχεδόν όλοι όμως (80%) δηλώνουν διατεθειμένοι να χρησιμοποιούν περισσότερο τις Αστικές Συγκοινωνίες, αν πυκνώσουν τα δρομολόγια, επεκταθούν οι γραμμές και μειωθεί ικανοποιητικά η τιμή του εισιτηρίου.

Όλο και περισσότεροι πολίτες (67%), κυρίως από τις κοντινές συνοικίες, μετακινούνται πλέον με τα πόδια προς το κέντρο της πόλης. Χαρακτηρίζουν όμως τη κατάσταση των πεζοδρομίων και των πεζόδρομων ως απαράδεκτη. Τα κυριότερα προβλήματα θεωρούν ότι είναι τα σταθμευμένα οχήματα, η έλλειψη συντήρησης, τα κάθε είδους εμπόδια όπως εμπορεύματα, τραπεζοκαθίσματα, κατασκευές κ.α. Το 70% συμφωνεί με τη πρόταση της Ένωσης Καταναλωτών για πεζοδρόμηση της Αντωνοπούλου μέχρι την Αναλήψεως.

Οι πολίτες θεωρούν ότι από το κέντρο της πόλης λείπουν λουλούδια και πράσινο, παγκάκια και χώροι ανάπαυλας, Δημοτικές τουαλέτες, εικαστικές παρεμβάσεις, Δημοτικές βρύσες και καθαριότητα.

Το 83% πιστεύει ότι γενικά πρέπει να περιοριστεί η άσφαλτος στην πόλη ώστε να εξευρεθούν χώροι για το ποδήλατο, τον πεζό και το πράσινο, και ζητούν να επεκταθούν οι πεζόδρομοι και οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης.

Για τη βελτίωση της κυκλοφορίας - στάθμευσης στο κέντρο δηλώνουν ότι χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, οριοθέτηση του κάθε χώρου με εμπόδια ώστε να μην μπορεί κάποιος να παρανομήσει, αστυνόμευση, αλλά κυρίως δημιουργία θέσεων στάθμευσης στο κέντρο και στη περιφέρεια με φτηνό αντίτιμο.

Τέλος το 93% είναι διατεθειμένο ανεξάρτητα από τη βελτίωση των κοινόχρηστων χώρων, για οικονομικούς, περιβαλλοντικούς ή άλλους λόγους να περιορίσει στις τελείως απαραίτητες τις μετακινήσεις με το Ι.Χ και να χρησιμοποιήσει άλλο μέσο. Πάνω από 1626 προτάσεις - παρατηρήσεις έγιναν αυθόρμητα από τους πολίτες.

Το σύνολο των στοιχείων της έρευνας αλλά και των προτάσεων των πολιτών μαζί με τις προτάσεις της Ένωσης Καταναλωτών, που προκύπτουν από την έρευνα, θα κατατεθούν και θα συζητηθούν με τους αρμόδιους φορείς, Δήμο Βόλου, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Αστικό ΚΤΕΛ.

Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου με βάση τις απαντήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών προτείνει για κάθε νέο έργο να εφαρμόζεται η πολιτική βέλτιστης αξιοποίησης του δημόσιου χώρου για όλες τις κατηγορίες πολιτών. Η συνολική πρόταση μας έχει ήδη κατατεθεί με τίτλο «Βόλος, η πόλη που θέλουμε».

Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε το χρονικό διάστημα από 15 Δεκεμβρίου 2012 έως 25 Μαρτίου 2013 σε τυχαίο δείγμα. Συμπληρώθηκαν 1000 ερωτηματολόγια από τα οποία ολοκληρωμένα ήταν τα 600. Οι απαντήσεις δόθηκαν κατά 40% ηλεκτρονικά και 60% με γραπτό ερωτηματολόγιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.