Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Νέα μέθοδος στην εισαγωγή βαλβίδας καρδιάς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Χαρακτηρίστηκε ως «ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην καρδιαγγειακή ιατρική» μετά το «μπαλονάκι» και τα «στεντ». Ο λόγος για μια νέα τεχνική που οι καρδιολόγοι θεωρούν ότι σε λίγα χρόνια θα χρησιμοποιείται σε χιλιάδες καρδιοπαθείς κάθε χρόνο, αλλάζοντας ουσιαστικά τον τρόπο αντιμετώπισης της στένωσης της αορτής και μειώνοντας την ανάγκη για εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

Η σημαντική εξέλιξη αφορά σε νέο τύπο βιοπροσθετικής βαλβίδας καρδιάς, που έχει δημιουργηθεί από ιστό αγελάδας και εισάγεται στο σώμα με καθετήρα από μια αρτηρία στα πλευρά ή στο πόδι του ασθενούς. Ο τρόπος τοποθέτησής της είναι πολύ λιγότερο επεμβατικός σε σχέση με την παραδοσιακή χειρουργική μέθοδο.

Η τεχνική χαιρετίστηκε από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως μια σημαντική εξέλιξη και προορίζεται για ασθενείς υψηλού κινδύνου, οι οποίοι πάσχουν από σοβαρή στένωση της αορτής, με συνέπεια η φραγμένη βαλβίδα να εμποδίζει τη ροή του πλούσιου σε οξυγόνου αίματος, με αποτέλεσμα η καρδιά να «ζορίζεται» να λειτουργήσει ως αντλία.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, περίπου ένα στα δέκα άτομα άνω των 65 ετών μπορεί να εμφανίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο, αν δεν αντιμετωπιστεί χειρουργικά, οδηγεί σχεδόν τους μισούς σε θάνατο μέσα στην επόμενη διετία.

Η νέα τεχνική παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στη Νέα Ορλεάνη, από τον πρόεδρο του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Κολούμπια, Γκρεγκ Σμιθ, ενώ έχει ήδη εγκριθεί στην Ευρώπη (αλλά όχι ακόμα στις ΗΠΑ).

Όσο για τα ποσοστά επιβίωσης, αυξάνει κατά σχεδόν δύο χρόνια το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, ενώ μειώνει σημαντικά το κόστος (περίπου στο ένα τρίτο της επέμβασης ανοικτής καρδιάς). Το ποσοστό θανάτων με τη νέα μέθοδο κατά την επέμβαση ήταν 3,4% έναντι 6,4% της μεθόδου ανοικτής καρδιάς, αν και μετά την παρέλευση ενός έτους τα ποσοστά θανάτου των δύο μεθόδων είχαν σχεδόν εξισωθεί.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.