Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Δοκιμάστε στερεά τροφή στο μωρό σας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Προσδίδει ανεξαρτησία από μικρή ηλικία.

Παλαιότερα, θεωρείτο καλύτερο η στέρεα τροφή να δίνεται στο μωράκι όταν αυτό είναι μεταξύ τεσσάρων και έξι μηνών. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν πλέον ότι τα μωρά τους πρώτους έξι μήνες ζωής δε χρειάζονται τίποτε άλλο παρά το γάλα του θηλασμού (ή τη φόρμουλα, σε περίπτωση που δε θηλάζετε).

Αν το μωρό δε δείχνει ευχαριστημένο με σύνηθες γάλα θηλασμού ή τη φόρμουλα και είναι μικρότερο από έξι μηνών, προσπαθήστε να το ικανοποιήσετε ταΐζοντας το συχνότερα ή μιλήστε στον παιδίατρο σας.

Για ποιο λόγο χρειάζεται στέρεα τροφή το μωρό σας;
Περίπου στην ηλικία των έξι μηνών, το γάλα από μόνο του ίσως να μην ικανοποιεί πια τις σωματικές του ανάγκες. Η στέρεα τροφή παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως το σίδηρο, τα οποία χρειάζεται πλέον ο οργανισμός. Επίσης με τη στέρεα τροφή το μωρό θα αρχίσει σιγά σιγά να απολαμβάνει υγιεινό φαγητό και να ανακαλύπτει πως τα γεύματα είναι διασκεδαστικά. Το μωρό σας γίνεται πιο ανεξάρτητο, μαθαίνει πως να κάθεται μόνο του χωρίς υποστήριξη και αρπάζει ό,τι θέλει, λατρεύει να βάζει πράγματα στο στόμα του και θέλει να συμμετέχει στα πάντα. Το να μάθει να τρώει στέρεα τροφή και να συμμετέχει στα οικογενειακά γεύματα είναι τα επόμενα βήματα στο δρόμο για την ανεξαρτησία.

Η ώρα της ακαταστασίας
Το τάισμα του μωρού με στέρεα τροφή μπορεί να δημιουργήσει τρομερή ακαταστασία, καθώς το περισσότερο από το φαγητό θα βγαίνει αμέσως από το στόμα του, ενώ τα μωρά λατρεύουν να βάζουν τα χεράκια τους στα πιρούνια και τα πιάτα. Όμως όλα αυτά είναι μέρος της μαθησιακής διαδικασίας! Εδώ υπάρχουν μερικές συμβουλές, για να αντιμετωπίσετε αυτό το αναπόφευκτο χάος:
- Φορέστε στο μωρό σας πάντα μια σαλιάρα πριν από κάθε γεύμα.
- Απλώστε μια πετσέτα ή μια εφημερίδα στο πάτωμα, κάτω από το καρεκλάκι του μωρού.
-Έχετε δίπλα σας πολλές πετσέτες και μωρομάντιλα εύκαιρα για σκούπισμα.
-Έχετε δίπλα σας μια σακούλα για τα απορρίμματα.
-Ανάμεσα στα γεύματα, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την κρέμα JOHNSON’S® Soothing Naturals™ για να απαλύνετε και να αποφύγετε την ξηρότητα στο πρόσωπο και τα μαγουλάκια του μωρού.

Σιγά - σιγά
Όταν ξεκινήσετε με τις στέρεες τροφές, είναι πολύ σημαντικό να δίνετε ένα μόνο είδος τροφής τη φορά και τουλάχιστον για δύο ημέρες, πριν δοκιμάσετε ένα νέο. Το ένα μόνο είδος τροφής τη φορά και το νέο φαγητό κάθε δύο-τρεις μέρες έχουν δύο πλεονεκτήματα:
-Το μωράκι σας θα συνηθίσει τη νέα γεύση και υφή.
-Αν υπάρχουν ενδείξεις αλλεργικής αντίδρασης- όπως πόνος στην κοιλίτσα, διάρροια ή ερεθισμός - θα είναι πολύ πιο εύκολο να καταλάβετε ποιο φαγητό τα προκάλεσε.

Ερεθισμός από πάνα
Καθώς το μωράκι σας αρχίζει να δοκιμάζει νέες τροφές, ίσως εμφανίσει διάρροια, που οδηγήσει σε ερεθισμό. Αν το μωρό έχει διάρροια, αποφύγετε τις τροφές που έφαγε τελευταία φορά – ενδέχεται να μην μπορεί ακόμη να χωνέψει τη συγκεκριμένη τροφή. Δοκιμάστε τη ξανά μετά από μερικές εβδομάδες. Αν έχει ξανά διάρροια, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας και αλλάζετε πάνες πιο συχνά. Αν το μωρό έχει ήδη ερεθισμό, επιλέξτε ένα προϊόν με οξείδιο ψευδαργύρου και άλλα συστατικά που απαλύνουν το δέρμα και έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, όπως η κρέμα PENATEN® . Και φυσικά μην ξεχνάτε τον εαυτό σας. Αν με το άλλαγμα πάνας και το πλύσιμο των χεριών ξεραίνονται τα χέρια σας, δοκιμάστε μια απαλή κρέμα χεριών.

Το μωρό σας χρειάζεται ακόμη γάλα
Το μωρό δεν είναι ακόμη έτοιμο να σταματήσει το θηλασμό ή το μπιμπερό, παρόλο που άρχισε τα στέρεα γεύματα. Για αρχή, απλώς θα συνηθίσει στο να δοκιμάζει τροφές με νέα γεύση και διαφορετική υφή, και το περισσότερο από το φαγητό που θα βάζετε στο στόμα του, θα ξαναβγαίνει αμέσως, οπότε είναι απαραίτητο να συνεχίσετε με το θηλασμό ή τη φόρμουλα. Ουσιαστικά, αυτή θα είναι η βασική πηγή τροφής του μέχρι να γίνει ενός έτους.


Πηγή: http://www.mybabysworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.