Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Τι 20, τι 30, τι 40: Ποιες αλλαγές συμβαίνουν στα ωάρια και το σπέρμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Είναι άδικο αλλά είναι αλήθεια: όταν μια γυναίκα πηγαίνει από τα ανέμελα 20 στα 30 και ύστερα περνάει το κατώφλι των 40, τα ωάρια της υφίστανται μεγάλες αλλαγές και καθιστούν την φυσιολογική σύλληψη και τον τοκετό όλο και πιο δύσκολο.

Δεν φαίνεται όμως να ισχύει το ίδιο και για τους άντρες, οι οποίοι μπορούν να γίνουν μπαμπάδες ακόμα και… λίγο πριν το τέλος!

Βέβαια ας μην είμαστε απόλυτοι. Πρώτα απ 'όλα, η γυναικεία γονιμότητα έχει να κάνει κυρίως με την ποιότητα των ωαρίων και όχι με την ποσότητα. Επιπλέον όχι μόνο οι γυναίκες αλλά και οι άντρες έρχονται αντιμέτωποι με το βιολογικό ρολόι. Μπορεί όχι με την ίδια σημασία που έρχονται οι γυναίκες, αλλά είναι καλό να ξέρετε εάν ο σύντροφός σας επιθυμεί να κάνει παιδιά στο προσεχές μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά αυτές είναι πάνω κάτω οι αλλαγές που πρέπει να περιμένετε στο ωάριά σας και το σπέρμα του από δεκαετία σε δεκαετία.

Αρκετοί ειδικοί όπως οι: Owen K. Davis, γυναικολόγος και αναπαραγωγική ενδοκρινολόγος στη Νέα Υόρκη, Elizzabeth Fino, βοηθός καθηγητής της Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και η Rebecca Sokol, ειδικός στην ανδρική αναπαραγωγή, εξηγούν τον κύκλο ζωής του σπέρματος και των ωαρίων.
Αρχή της δεκαετίας των ’20

Ωάριο: Από τα περίπου 1 – 2 εκατομμύρια ωάρια με τα οποία γεννηθήκατε μόνο τα 100.000 – 200.000 παραμένουν, αλλά η ποιότητά τους είναι πολύ καλή.

Σπέρμα: Το σπέρμα του είναι απίστευτα νέο. Σαν να είναι μόλις τριών μηνών!
Τέλη της δεκαετίας των ‘20

Ωάριο: Στα τέλη της δεκαετίας των ’20 στις γυναίκες η γονιμότητα μειώνεται σημαντικά. Αλλά και πάλι οι πιθανότητες να μείνει μια γυναίκα έγκυος στον πρώτο χρόνο προσπάθειας είναι περίπου 75%.

Σπέρμα: Το αλκοόλ, το κάπνισμα, η χρήση παράνομων και απαγορευμένων ουσιών και διάφοροι κακοί περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος.
Αρχή της δεκαετίας των ’30

Ωάριο: Οι γυναίκες έχουν λιγότερα ωάρια συγκριτικά με την ηλικία των ’20. Αρχίζουν περίπου να χάνουν 1000 αυγά σε κάθε κύκλο.

Σπέρμα: Καμία αλλαγή.
Τέλη της δεκαετίας των ’30

Ωάριο: Τα ωάρια αφού γονιμοποιηθούν έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες, οπότε το 54% των γυναικών καταφέρνουν να μείνουν έγκυες στον πρώτο χρόνο προσπάθειας. Οι πιθανότητες αποβολής αυξάνονται επίσης.

Σπέρμα: Οι άντρες αρχίζουν να παράγουν λιγότερο σπέρμα και θέλουν συνήθως περισσότερο χρόνο για να τελειώσουν. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να γεννηθεί ένα μωρό με αυτισμό ή σχιζοφρένεια.
Αρχή της δεκαετίας των ’40

Ωάριο: Οι πιθανότητες να συλληφθεί ένα μωρό με την χρωμοσωμική ανωμαλία του συνδρόμου Down είναι 1 στις 100

Σπέρμα: Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος καιρός μέχρι να μείνει έγκυος η σύντροφος ενός άντρα.
Μετά τα 45

Ωάριο: Πολύ λίγες γυναίκες καταφέρνουν να έχουν μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Οι πιθανότητες να γεννηθεί ένα μωρό με την χρωμοσωμική ανωμαλία του συνδρόμου Down είναι 1 στις 30!

Σπέρμα: Προβλήματα υγείας στα νεφρά, ο προστάτης και διάφορα ορμονολογικά θέματα μειώνουν την γονιμότητα ενός άντρα. Ακόμα κι αν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος δεν επηρεάζουν το σπέρμα του, θεραπείες όπως ακτινοβολίες ή χημειοθεραπείες το κάνουν.


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.