Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Η οισοφαγίτιδα δεν αποτελεί κίνδυνο για καρκίνο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όπως υποστηρίζει νέα έρευνα, αντίθετα με την επικρατούσα άποψη, οι χρόνιες οισοφαγίτιδες δεν ενέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου.
«Πρόκειται για σπάνιο καρκίνο» σχολιάζει ο υπεύθυνος της μελέτης, δρ Joel H. Rubenstein, αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Εάν μάλιστα αναλογιστεί κάποιος πως περίπου ένας στους τέσσερις έχει συμπτώματα οισοφαγίτιδας, αλλά ελάχιστοι έχουν αναπτύξει καρκίνο στην περιοχή, τότε πράγματι είναι σπάνιο».
Η οισοφαγίτιδα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (Γ.Ο.Π.) είναι η νόσος που προκαλείται από τη συχνή παλινδρόμηση (μετακίνηση προς τα πάνω) υγρών του στομάχου στον οισοφάγο, που είναι ο σωλήνας που μεταφέρει τις τροφές από το στόμα στο στομάχι.

Όσοι πάσχουν από Γ.Ο.Π. συνήθως νιώθουν καούρα στο στήθος (εσωτερικά) ή ψηλά στο στομάχι, αισθάνονται ξινά υγρά να ανεβαίνουν από το στομάχι προς τα πάνω και να φτάνουν μέχρι τον φάρυγγα.
Η πλειονότητα των ατόμων με Γ.Ο.Π. δεν θα έχει επιπλοκές που να επηρεάσουν τη διάρκεια της ζωής τους, μολονότι σχεδόν σε όλους η ποιότητα της ζωής επηρεάζεται αρνητικά σε λιγότερο ή περισσότερο βαθμό.
Στο πλαίσιο της μελέτης, από τα ιατρικά αρχεία καρκίνου των Η.Π.Α. βρέθηκαν ελάχιστα περιστατικά καρκίνου του στομάχου.
Πιο αναλυτικά, άνδρες άνω των 60 ετών που εμφάνιζαν συμπτώματα παλινδρόμησης στομαχικών υγρών αποτελούσαν μόνο το 34% των συνολικών περιστατικών καρκίνου, ενώ οι γυναίκες με τα ίδια συμπτώματα συνιστούσαν το 12%. Άνδρες άνω των 60 ετών χωρίς συμπτώματα αποτέλεσαν επίσης το 34%, ενώ άνδρες κάτω των 60 ετών ήταν το 33% των περιστατικών.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Gastroenterology».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.