Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Μητρόπουλος: Τα τρία ψεύδη για τις συντάξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για «τρία ψεύδη» κάνει λόγο ο Αλέξης Μητρόπουλος σε ανακοίνωση της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, τα οποία και «αποκαλύπτει», όπως αναφέρει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Έκθεση-κόλαφος του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2015 καταρρίπτει τα τρία χονδροειδή ψεύδη που χρησιμοποιούν δανειστές και μνημονιακές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να επιβάλλουν περικοπές (12 συνολικά έως σήμερα) στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις.

Στη μηνιαία απεικόνιση (Ιούλιος 2015) συνταξιοδοτικών παροχών και προνοιακών επιδομάτων της Έκθεσης του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συναντάμε αποκαλυπτικά ευρήματα για το ύψος των συντάξεων και την ηλικία των συνταξιούχων. Συγκεκριμένα:



Από τον πίνακα 2 που παρατίθεται στην Έκθεση αυτή (σελ.4), προκύπτει ότι μόνο το 2% των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη πάνω από 2.000€. Ας σημειωθεί ότι οι μισές από τις συντάξεις αυτές καταβάλλονται σε πρώην πολιτικά πρόσωπα ή ανώτατους κρατικούς λειτουργούς ή τους κληρονόμους τους!

Συγκεκριμένα, από συνολικό αριθμό 2.663.345 συνταξιούχων, μόνο 50.556 ξεπερνά το ανωτέρω ποσό!

Ειδικότερα ανά κατηγορία:

-από 2.027.927 συνταξιούχους γήρατος, μόνο 48.791 λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 2.000€,

-από 402.353 συνταξιούχους λόγω θανάτου, μόνο 1.084 λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 2.000€ και

-από τις 231.536 συντάξεις αναπηρίας, μόνο οι 681 είναι πάνω από 2.000€.

Σύμφωνα με την επεξεργασία του ίδιου του Υπουργείου (Δελτίο Τύπου 13-11-2015), η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται σε 666,07€ και η μέση επικουρική φτάνει έως και τα 168,6€.

Από τον πίνακα συνάγεται ότι οι ελληνικές κύριες συντάξεις είναι οι χαμηλότερες σήμερα στην ευρωζώνη και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μειωθούν περαιτέρω.



Σύμφωνα με τον πίνακα 4 και το διάγραμμα της Έκθεσης (σελ. 6), το 85% των συνταξιούχων είναι ηλικίας άνω των 61 ετών, ενώ μόνο το 15% κάτω των 60!

Από τον ίδιο πίνακα διαπιστώνουμε ότι το 57% των συνταξιούχων είναι σήμερα ηλικίας πάνω από 71 ετών(!!), αφού το 25% των συνταξιούχων είναι ηλικίας άνω των 81 ετών και το 32% κυμαίνεται μεταξύ 71-80 ετών!

Ο πίνακας αυτός αποτελεί απάντηση-«ράπισμα» σε όσους υποστηρίζουν ακόμη και σήμερα ότι οι Έλληνες και Ελληνίδες συνταξιούχοι βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη από τους συνταξιούχους των άλλων κρατών της ευρωζώνης και ότι η Ελλάδα δήθεν έχει τους νεώτερους συνταξιούχους!

Γ.Ο ΜΥΘΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ!

Οι μειώσεις των Μνημονίων εξανέμισαν το ποσοστό αναπλήρωσης κατά τουλάχιστον 25%!

Τέλος, με δεδομένο ότι, με τις 12 διαδοχικές μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, που για κάποια κλιμάκια (μέσα-ανώτερα) εγγίζουν και το 50%, έχει καταστεί ανίσχυρη και η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για αναδρομικό επανυπολογισμό εκείνων των συντάξεων που υπολογίστηκαν με ποσοστό αναπλήρωσης πάνω από 80%.

Από την επεξεργασία των στοιχείων του Υπουργείου Εργασίας που πραγματοποίησε η Επιστημονική Ομάδα της ΕΝΥΠΕΚΚ προκύπτει ότι τουλάχιστον ποσοστό ύψους 25% έχει χαθεί από τις μέχρι τώρα μειώσεις, με συνέπεια καμία από τις σήμερα καταβαλλόμενες συντάξεις (ανεξαρτήτως ύψους) να μην περιέχει ποσοστό αναπλήρωσης πάνω από 57%!!

Αναφορικά άλλωστε με τα άλλα δύο κριτήρια του σχεδιαζόμενου αναδρομικού επανυπολογισμού (έτη ασφάλισης-έτος συνταξιοδότησης) είναι άνευ σημασίας διότι τα κριτήρια αυτά έχουν οδηγήσει σε συντάξεις πολύ κάτω των 1.000 €!

Συμπέρασμα: Σύμφωνα με όλα όσα εκτίθενται παραπάνω, από τα ίδια τα στοιχεία που διαθέτουν δανειστές και κυβέρνηση, δεν υπάρχει κανένα νομικό-ηθικό αλλά και λογικό επιχείρημα, για περαιτέρω μείωση όλων των συντάξεων μέσω του αναδρομικού επανυπολογισμού τους, που -συν τοις άλλοις- προσκρούει σε συγκεκριμένες συνταγματικές διατάξεις αλλά και σε ρυθμίσεις διεθνών κειμένων που δεσμεύουν τη χώρα μας.

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος"


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.