Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Άγνωστη λέξη η προφύλαξη στο σεξ για τους Έλληνες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τι δείχνουν στοιχεία έρευνας που έγινε σε εφήβους.

«Παίζουν» με τον κίνδυνο οι Έλληνες στο σεξ. Κι αυτό διότι, όπως προκύπτει τουλάχιστον από έρευνες, δεν γνωρίζουν ούτε από αντισύλληψη αλλά ούτε και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας παρουσιάστηκε μια εθνική επιδημιολογική μελέτη γνώσεων των ελλήνων εφήβων που αποδεικνύει τα παραπάνω.

Συγκεκριμένα, οι έφηβοι κάνουν για πρώτη φορά σεξ στα 15μιση κατά μέσο όρο και δεν γνωρίζουν ούτε τα απαραίτητα για τις μεθόδους αντισύλληψης. Και το πιο τραγικό είναι ότι δείχνουν να αδιαφορούν για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως για παράδειγμα τα κονδυλώματα, το AIDS, η ηπατίτιδα κ.ά.

Με βάση τα στοιχεία της μελέτης φαίνεται ότι το 59,7% των εφήβων είχε ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές – στο μεγαλύτερο ποσοστό- στην ηλικία των 15,5 ετών και με μέσο αριθμό ερωτικών συντρόφων τους 1,9.

Το 68,5% ήξερε για το AIDS και το 59% γνώριζε για τη σύφιλη και την ηπατίτιδα. Για τα κονδυλώματα και τη γονόρροια γνώριζε το 35%.

Το χειρότερο πάντως είναι ότι μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των εφήβων να γνώριζε σε ποσοστό 92% ότι κυριότερος τρόπος αντισύλληψης είναι το προφυλακτικό όμως μόνο το 37% το χρησιμοποιούσε. Μεγάλο ποσοστό, όπως απέδειξε η έρευνα, είχε το αντισυλληπτικό χάπι (85,8) καθώς και το χάπι της επόμενης μέρας (84,6).

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι βασισμένη στην επεξεργασία 5000 ερωτηματολογίων στα οποία απάντησαν μαθητές και μαθήτριες Γ΄ Λυκείου , με μέσο όρο ηλικίας τα 17,4 έτη. Έγινε με σκοπό τη σωστή ενημέρωση για τους τρόπους αντισύλληψης και προφύλαξης από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και ειδικά τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Ελληνική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείου , τη Β΄Μαιευτική Γυναικολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Αρεταίειου και το Τμήμα Στατιστικής του London Scholl of Economics.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.