Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Oκτώ τρόποι ενυδάτωσης του οργανισμού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Δεν αρκεί μόνο το νερό.

Η εμμονή σε ξεπερασμένες αντιλήψεις και «κλισέ», μας στερεί συχνά την ευκαιρία να προσφέρουμε extra οφέλη στην υγεία μας. Ας ξεκινήσουμε με ένα αξίωμα: η ανθρώπινη φύση δεν είναι συμβατή με τη μονοτονία.

Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά όσοι, για παράδειγμα, έχουν καταφύγει σε δίαιτες «μονοφαγίας» με στόχο να χάσουν γρήγορα βάρος: ο οργανισμός υπακούει σ’ αυτές για ένα μικρό χρονικό διάστημα αλλά, σύντομα, αντιδρά στην στέρηση της ποικιλίας, καταλήγοντας στο αντίθετο άκρο – κι έτσι, οι συγκεκριμένες δίαιτες οδηγούν συνήθως σε… αύξηση του βάρους. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το καίριο, για την υγεία, θέμα της ενυδάτωσης: ενώ δηλαδή γνωρίζουμε ότι αποτελεί ζωτική ανάγκη για τον οργανισμό μας, συχνά την παραμελούμε επειδή μας κουράζει η μονοτονία του νερού.

Ο «κανόνας των 8»

Η υποχρεωτική αυτή «μονοτονία» προέρχεται από έναν παλαιότερο κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο κάθε ενήλικας πρέπει να πίνει τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού την ημέρα. Σήμερα, όμως, η επιστήμη συμφωνεί ότι ο συγκεκριμένος κανόνας είναι ξεπερασμένος και ότι το νερό αποτελεί σημαντική μεν, αλλά όχι μοναδική πηγή ενυδάτωσης για τον οργανισμό. Ο στόχος μας είναι να διατηρούμε διαρκώς υψηλά τα ποσοστά υγρασίας στο σώμα μας και σ’ αυτό, μπορεί να συμβάλλει, εξίσου με το νερό, και μια μεγάλη ποικιλία υγρών, όπως οι χυμοί, το γάλα, το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά – με ή χωρίς καφεΐνη – που, ανάλογα με το είδος τους, περιέχουν από 85% έως και 99% νερό.

Αυτό, ακριβώς, επισημαίνει σε πρόσφατη σύστασή της η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, εξηγώντας ότι, το 20-25% των καθημερινών μας αναγκών σε υγρά καλύπτεται από τα τρόφιμα και το υπόλοιπο από το νερό και όλα τα παραπάνω ποτά. Χάρη σ’ αυτή την ποικιλία πηγών ενυδάτωσης, ο οργανισμός μπορεί να συνδυάσει το “τερπνό” με το «ωφέλιμο» κι έτσι να μην έχουμε καμία δικαιολογία για την παραμέληση της ενυδάτωσής του.

-Το 50-60% του βάρους του σώματός μας αποτελείται από νερό, το οποίο παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας, τη διαδικασία της πέψης, τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών κ.α.

-Ο ανάγκες ενός ενήλικα σε νερό εξαρτώνται από την ηλικία, το βάρος, το φύλο, τις φυσικές δραστηριότητες και τις κλιματικές συνθήκες.

-Ο μέσος όρος καθημερινής πρόσληψης είναι 2.5 λίτρα για τους άνδρες και 2 λίτρα για τις γυναίκες. Έτσι εξισορροπείται η ‘διαρροή’ νερού που προκαλείται μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης και της λειτουργίας των νεφρών και του εντέρου.

-Απώλεια έστω και 2% της απαραίτητης υγρασίας του οργανισμού μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, έλλειψη συγκέντρωσης, αδυναμία μνήμης και μειωμένη απόδοση

-Το (παρεξηγημένο) αίσθημα της δίψας αποτελεί ένδειξη όχι επιθυμίας, όπως νομίζουμε συνήθως, αλλά συναγερμού! Όταν διψάσουμε δηλαδή, ο οργανισμός μας έχει ήδη μπει σε στάδιο ήπιας αφυδάτωσης…


Πηγή: http://www.ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.