Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Τραγικές οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην Κίνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η χώρα θα αντιμετωπίσει τεράστιο αριθμό πρόωρων θανάτων αν δεν λάβει μέτρα, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Τουλάχιστον ένας στους τρεις άντρες στη Κίνα αναμένεται να χάσει πρόωρα τη ζωή του εξαιτίας του καπνίσματος υποστηρίζει νέα έρευνα για τις επιπτώσεις της βλαβερής συνήθειας στη ζωή των νέων.

Σύμφωνα με τον ένα εκ των δύο επικεφαλής της έρευνας, Λίμινγκ Λι, καθηγητή στην Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών του Πεκίνου, «χωρίς γρήγορες, αποτελεσματικές και ευρείας εφαρμογής μέτρα, η Κίνα θα αντιμετωπίσει τεράστιους αριθμούς πρόωρων θανάτων».

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, αποκάλυψε ότι δύο τρίτα των νέων ανδρών στη Κίνα αρχίζουν να καπνίζουν ως επί το πλείστον πριν τα 20, και ότι αν δεν σταματήσουν οριστικά, μισοί περίπου θα πεθάνουν κάποια στιγμή στο μέλλον από τη συνήθειά τους αυτή.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν από δύο μεγάλες έρευνες που διεξήγαγαν οι επιστήμονες με διαφορά 15 ετών μεταξύ τους. Σε αυτές κατέγραψαν τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία του κινεζικού πληθυσμού.

Η πρώτη έρευνα διεξήχθη τη δεκαετία του '90 σε δείγμα 250.000 ανδρών ενώ η δεύτερη, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα πραγματοποιείται σε μισό εκατομμύριο κινέζους, άνδρες και γυναίκες.

Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα, οι ετήσιοι θάνατοι που οφείλονται στο κάπνισμα, κυρίως ανάμεσα στους άνδρες, έφτασαν το ένα εκατομμύριο το 2010. Σε περίπτωση που συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, μέχρι το 2030 ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί φτάνοντας τα 2 εκατομμύρια άτομα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ανάμεσα ο αριθμός των καπνιστριών παρουσιάζει απότομη πτώση με αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς και το ρίσκο πρώιμου θανάτου από το κάπνισμα.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν πως τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τα αποτελέσματα του καπνίσματος σε άτομα που είχαν ξεκινήσει τη βλαβερή συνήθεια σε νεαρή ηλικία, αφού το ποσοστό των θανάτων ανδρών εξαιτίας του καπνίσματος ηλικίας από 40 έως 79 ετών, έχει διπλασιαστεί( έφτασε περίπου το 20% περίπου από 10% που ήταν στην αρχή της δεκαετίας του '90). Τα ποσοστά παρουσιάζονται αυξημένα στις πόλεις -25%, με ανοδικές μάλιστα τάσεις.

Το κάπνισμα υπαίτιο για τον καρκίνο του πνεύμονα – ασθένεια με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας- είναι παγκόσμιως η μεγαλύτερη αιτία πρόωρων θανάτων, ευθυνόμενο για χρόνιες παθήσεις όπως καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό και ψηλή πίεση.

Ο Ρίτσαρντ Πέτο, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Αγγλία και συνεργαζόμενος επιστήμονας επικεφαλής της έρευνας, είπε ότι ίσως ένας τρόπος να μειωθεί το κάπνισμα στη Κίνα θα είναι να αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων: «Τα τελευταία 20 χρόνια, οι θάνατοι από το κάπνισμα έχουν αρχίσει να μειώνονται στις Δυτικές χώρες, εν μέρει λόγω της αύξησης τιμών. Για την Κίνα, η αύξηση της τιμής θα μπορούσε να σώσει δεκάδες εκατομμυρίων ζωές».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.