Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Πληρώσαμε διπλό ένα… υπερόπλο λέιζερ από την Αρμενία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πώς αν και είχε εξοφληθεί επανεμφανίστηκε χρωστούμενο εν έτει 2001.

Η Ελλάδα για να θωρακίσει την άμυνά της στο παρελθόν των αμαρτωλών εξοπλιστικών προγραμμάτων φαίνεται πως πλήρωσε δύο φορές... υπερόπλο από την Αρμενία, σύμφωνα με τα όσα φέρνει στο φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ του «Έθνους της Κυριακής».

Πρόκειται για τη σύμπραξη που είχε κάνει το 1999 η τότε ΠΥΡΚΑΛ με τη LAZERAYIN TEKHNIKA του Ερεβάν, με σκοπό την ανάπτυξη συστημάτων λέιζερ και αρχικό κόστος 2,5 δισ. δραχμών. Το ποσό, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αν και είχε εξοφληθεί, επανεμφανίστηκε ως χρωστούμενο το 2001, αφού οι ημερομηνίες στα γραμμάτια είσπραξης είχαν πλαστογραφηθεί και έτσι καταβλήθηκε ξανά!

Η υπόθεση του «υπερόπλου Λέιζερ από την Αρμενία», σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», ήταν επί σχεδόν 11 χρόνια στα «αζήτητα» και αφορά σε μια σύμβαση τεχνογνωσίας του τότε Επιτελείου Υπουργού Εθνικής Άμυνας, της ΠΥΡΚΑΛ και της ΓΔΑΒΕΤ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία χειρίζεται ανακριτής Διαφθοράς, την περίοδο 1999-2001 οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι ιδιοποιήθηκαν ποσό 2,5 δισ. δρχ, που αφορούσε σύμβαση μεταξύ της ΓΔΑΒΕΤ και της ΠΥΡΚΑΛ σχετικά με την αγορά τεχνογνωσίας και τη χρήση της από την κρατική βιομηχανία, με σκοπό την απόδοσή της σε ελληνοαρμενική εταιρεία.

Η υπόθεση διαδραματίστηκε επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, όταν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπέγραψε σύμβαση 15ετούς διάρκειας (1999-2013) για να ιδρύσει με την LAZERAYIN TEKHNIKA (LT) την Lt-PYRKAL (LT-P) με έδρα το Ερεβάν. Στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλεπόταν ότι η ελληνική εταιρεία θα αγόραζε από την αρμενική και θα μεταβίβαζε στο νέο ελληνοαρμενικό σχήμα τεχνογνωσία ύψους περίπου 2,5 δισ. δρχ (ποσό που, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, εκταμιεύθηκε δύο φορές). Η νέα εταιρεία είχε σκοπό να αναπτύξει πρόγραμμα κατασκευής οπτικών – ηλεκτροοπτικών εξαρτημάτων και κρυστάλλων λέιζερ, καθώς και συστημάτων λέιζερ ισχύος για αμυντική, βιομηχανική και ιατρική χρήση.

Συνολικά είχαν συμφωνηθεί να προχωρήσουν εννιά προγράμματα, ύψους 5.593.195 δολαρίων. Για το πρόγραμμα Νο4, (Παραγωγή Ειδικού Οπλικού Συστήματος Α) στο πλαίσιο των Χρηματικών Ενταλμάτων Πληρωμής (ΧΕΠ) πληρώθηκαν στην ΠΥΡΚΑΛ από τον Λόχο ΕΠΥΕΘΑ τρία γραμμάτια, ύψους περίπου 2,5 δισ. δρχ (7 εκατ. ευρώ). Μετά την πληρωμή, τα ΧΕΠ έπρεπε να καταστραφούν ως απόρρητες δαπάνες, καθώς αφορούσαν απόρρητο πρόγραμμα.

Αντί να καταστραφούν, φαίνεται ότι πληρώθηκαν για δεύτερη φορά, καθώς πλαστογραφήθηκαν οι ημερομηνίες τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.