Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Ξεκινάει η ερευνητική κοπή καλαμιών στη Στυμφαλία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-Stymfalia με τον συντονισμό της Τράπεζας Πειραιώς.

Στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-Stymfalia, ξεκινά η ερευνητική κοπή καλαμιών στη λίμνη Στυμφαλία, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και την υποστήριξη του Δήμου Σικυωνίων. Η κοπή των καλαμιών προβλέπεται στο πλαίσιο των δράσεων περιβαλλοντικής διαχείρισης του προγράμματος LIFE-Stymfalia, με σκοπό τη δημιουργία ανοιχτών επιφανειών για την ιχυοπανίδα και την ορνιθοπανίδα. Τα υπολείμματα κοπής θα απομακρυνθούν με ασφάλεια με ειδικά εξαρτήματα συλλογής και θα αποτεθούν σε προεπιλεγμένο χώρο, όπου θα αποδομηθούν φυσικά (κομποστοποίηση).Η κοπή θα γίνει ανατολικά της λίμνης, στις 9 και 10 Οκτωβρίου, με τη χρήση ενός ειδικού πλωτού και ενός χερσαίου μηχανήματος υπό την παρουσία και καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων του προγράμματος LIFE και του Δασαρχείου Κορινθίας. Στην ερευνητική αυτή φάση θα κοπούν 12 στρέμματα καλαμιών με σκοπό να εξαχθούν τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα για την περαιτέρω διαχείριση του καλαμιώνα.

Οι κάτοικοι της περιοχής και επισκέπτες, σε μια ανοιχτή πρόσκληση, θα έχουν την ευκαιρία την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου και ώρα 11 π.μ. να παρακολουθήσουν την κοπή από το σημείο θέασης της λίμνης στη σήραγγα Σούρι στο ξύλινο κιόσκι, όπου είναι και η πινακίδα του Προγράμματος LIFE.

To πρόγραμμα LIFE-Stymfalia πραγματοποιείται με τη συμμετοχή ως εταίρων του Δήμου Σικυωνίων, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, του ΚΑΠΕ και της ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ, με τον συντονισμό της Τράπεζας Πειραιώς. Η επιτυχία του προγράμματος πρωτίστως εξαρτάται από την αποδοχή και την ενεργό συμμετοχή όλων αυτών που θέλουν να δουν τη λίμνη να ξαναζωντανεύει.

Η Τοπική Μονάδα Διαχείρισης που εδρεύει στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας είναι στη διάθεση του κοινού τις ημέρες λειτουργίας του Μουσείου για να ενημερώσει για τις εξελίξεις στο συγχρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE-Stymfalia.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.