Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Απαράδεκτη εγκύκλιος του υπ. Παιδείας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16.10.2013

Η χρήση εγκυκλίων για την αλλοίωση και παράκαμψη υποχρεώσεων που επιβάλλει το Σύνταγμα της χώρας και οι νόμοι αυτής είναι παλαιά μέθοδος που ακολουθείται από όσους στοχεύουν μεθοδικά στη διατήρηση παρωχημένων αντιλήψεων, πρακτικών κοινωνικού αποκλεισμού και εξυπηρέτησης μη δημοσίου συμφέροντος.

Με οργή και αγανάκτηση, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία πληροφορήθηκε την ύπαρξη απαράδεκτης εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας «ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ» (αρ.πρωτ.51032/ΙΑ/12-04-2013/ΥΠΑΙΘΠΑ).

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η συγκεκριμένη εγκύκλιος θεσπίζει εντελώς αυθαίρετα ως υποχρεωτική τη «δυνατότητα πρόσβασης σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες

(ορολογία ασύμβατη με το Σύνταγμα της χώρας)

σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τουλάχιστον σε μία κτιριολογική μονάδα (κτήριο ή όροφο)” ΜΟΝΟ “για τους κάτωθι φορείς:
• Ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
• Κολλέγια,
• Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ι.Ε.Κ.),
• Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου Δύο,
• Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών δυναμικότητας άνω των 75 εκπαιδευομένων ανά ώρα, ανά αυτοτελές κτήριο ή όροφο σε πολυώροφο κτήριο» (κεφάλαιο Α.2, παρ.2.1), φάσκοντας και αντιφάσκοντας μάλιστα καθόσον μνημονεύει και την ισχύουσα νομοθεσία και ζητά την υποβολή οικοδομικής άδειας.

Παράλληλα η εγκύκλιος επαναφέρει την απαίτηση για «Πιστοποιητικό Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής για την υγεία και την αρτιμέλεια του αναγγέλλοντος» (κεφάλαιο Ζ) προκειμένου να γίνει αναγγελία έναρξης επαγγέλματος για τη διδασκαλία σε φροντιστήρια, κέντρα γλωσσών ή κατ’ οίκον, θεσπίζοντας απαράδεκτες διακρίσεις σε βάρος διδασκόντων με αναπηρία!

Το κατεξοχήν αρμόδιο για την καλλιέργεια νέας κουλτούρας υπουργείο Παιδείας παρουσιάζεται υπερασπιζόμενο αντιλήψεις και πρακτικές που δεν συνάδουν με την έννομη και συνταγματική τάξη της χώρας και τις διεθνείς της δεσμεύσεις.

Η Εθνική Συνομοσπονδία απαιτεί την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου, την προσαρμογή της σε όσα το Σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας ορίζουν, την συμπερίληψη σε αυτήν της υποχρέωσης για διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία των υποδομών, εξοπλισμών, υπηρεσιών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μεθόδων και διαδικασιών όλων των ιδιωτικών φορέων εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξαρτήτως είδους, επιπέδου κ.λπ. είτε αιτούν έκδοση νέας ή ανανέωση/ επικαιροποίηση / τροποποίηση παλαιάς ή κατέχουν εν ισχύ άδεια λειτουργίας!

Δηλώνει δε, με επιστολή της στον υπουργό Παιδείας, ότι η επόμενη πράξη θα είναι η γνωστοποίηση εξώδικης δήλωσης για την πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών και αν αυτό δεν συμβεί, το αναπηρικό κίνημα θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας η απαράδεκτη, αντισυνταγματική και κοινωνικά ανάλγητη πράξη να κηρυχτεί παράνομη.

Θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που μας παρέχει το Σύνταγμα, η νομοθεσία και οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και δεν θα επιστρέψουμε στο παρελθόν!

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 98 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 145 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.