Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Έρχονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τα Ε9

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απαιτείται η προσκόμιση των παραστατικών μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης.

Αποκλειστικά ηλεκτρονικά θα πραγματοποιείται από σήμερα η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για τα έτη από το 2011 και μετά σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης για τη διαχείριση των τροποποιητικών δηλώσεων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) φυσικών προσώπων, οι οποίες υποβάλλονται μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο φορολογούμενος δύναται εντός τετραμήνου από την λήψη του αρχικού εκκαθαριστικού ΦΑΠ να υποβάλει περισσότερες από μία τροποποιητικές δηλώσεις, με την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί εκκαθάριση στην προηγούμενη υποβληθείσα τροποποιητική δήλωση.

Κατά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης ο φορολογούμενος υποχρεούται να αναγράψει σε εμφανιζόμενο πεδίο, στοιχεία που δικαιολογούν την εισαγωγή, μεταβολή ή διαγραφή εμπραγμάτου δικαιώματος.

Ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει την τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων, για διόρθωση της δήλωσης ΦΑΠ του οικείου έτους, με τη χρήση ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής, ακόμα και στην περίπτωση που έχει υποβάλει χειρόγραφα στη ΔΟΥ τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων.

Στις περιπτώσεις αυτές για την εκκαθάριση του ΦΑΠ λαμβάνεται υπόψη, η ηλεκτρονικά υποβληθείσα δήλωση.

Η εκκαθάριση των δηλώσεων θα πραγματοποιείται κεντρικά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση παραστατικών, και ο φορολογούμενος θα λαμβάνει γνώση της νέας εκκαθάρισης με ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δύναται να προβάλει και να εκτυπώσει νέο εκκαθαριστικό σημείωμα μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής.

Με τη χρήση της ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής θα πραγματοποιείται και η υποβολή των εκπροθέσμων τροποποιητικών δηλώσεων.

Οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων αποβιωσάντων καθώς και οι αρχικές δηλώσεις που υποβάλλονται λόγω απόκτησης εμπραγμάτων δικαιωμάτων στο προηγούμενο, από την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης, έτος, εφόσον δεν έχει συντεθεί περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου, θα υποβάλλονται χειρόγραφα στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος ΔΟΥ.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται πως με ε νεότερη απόφαση θα καθοριστούν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλέγονται δειγματοληπτικά οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση των παραστατικών μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης στην αρμόδια ΔΟΥ για τον έλεγχο της ορθής υποβολής τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.