Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Βελτιώσεις στην κοινωνική προστασία των ανασφάλιστων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Άρση αδικιών στην παροχή δωρεάν πρόσβασης σε φάρμακα και περίθαλψη.

Στην βελτίωση του πλαισίου που αφορά στην κοινωνική προστασία στων ευρισκόμενων σε ένδεια ανασφάλιστων πολιτών προχωρά το υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο κατάρτισης νέων όρων υπαγωγής στο πρόγραμμα παροχής δωρεάν νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με σκοπό τη δημιουργία ενός συστήματος που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις νέες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, με άρση των αδικιών που αποκλείουν σήμερα πολλούς εν δυνάμει δικαιούχους.

Το υφιστάμενο πρόγραμμα που ορίζει τους δυνητικούς δικαιούχους, το είδος των παροχών, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, λόγω των νέων κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων είναι πλέον αναντίστοιχο προς τις πραγματικές ανάγκες, υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης στο έγγραφό του με το οποίο ενημερώνει για το θέμα τη Βουλή.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι σε άδικους αποκλεισμούς από το σύστημα οδηγούν σήμερα:

- Οι αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας που αφορούν στα αυξημένα τεκμήρια εισοδήματος, που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του εισοδήματος για τη χορήγηση βιβλιαρίου ανασφαλίστου.

- Η ανελαστικότητα στην επιβολή των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση βιβλιαρίου ανασφαλίστου.

«Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι να δημιουργούνται συχνά συνθήκες πλήρους αδυναμίας εφαρμογής του προγράμματος σε πολίτες χωρίς κανένα ή ελάχιστο πραγματικό εισόδημα, αλλά με τεκμαρτά εισοδήματα, καθώς και σε πολίτες με ασθένειες που χρήζουν υψηλού κόστους συνεχή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι οποίοι λόγω της είσπραξης προνοιακών επιδομάτων, τα οποία συχνά αποτελούν τα μοναδικά πραγματικά τους εισοδήματα, υπερβαίνουν τα τιθέμενα εισοδηματικά κριτήρια, παρότι το κόστος θεραπείας τους συχνά αγγίζει ή και υπερβαίνει το σύνολο των αποδοχών τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Βρούτσης ενημερώνει επίσης ότι «σοβαρό ζήτημα προκύπτει και για την παροχή κάλυψης σε ανήλικα παιδιά, των οποίων το δικαίωμα (συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού) συμπαρασύρεται λόγω της εξάρτησής του από αυτό των γονέων τους», αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας σε περίπτωση ανασφάλιστων με μεταδοτικά νοσήματα.

«Ενόψει των ανωτέρω η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου μας βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας πρότασης αναθεώρησης της συγκεκριμένης απόφασης, η οποία θα τεθεί υπόψη του συναρμόδιου υπουργείου Υγείας με κατεύθυνση την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του ΝΔ 57/73 και των σχετικών αποφάσεων και εγκυκλίων εφαρμογής του, που προβλέπουν ρητά ότι η καταβολή των δαπανών για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη δεν θα πρέπει να περιάγει τον αιτούντα και την οικογένειά του σε αδυναμία ανταπόκρισης επί των στοιχειωδών βιοτικών αναγκών του» ενημερώνει ο κ. Βρούτσης για τις αλλαγές που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.