Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Στην αυτονομία εκπαιδεύονται άτομα με αναπηρία στην Κομοτηνή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης ΑμεΑ.
Στόχος της λειτουργίας του κέντρου είναι μέσα από εξατομικευμένα και προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες των εκπαιδευόμενων προγραμμάτων, να επιτυγχάνεται η ένταξη και αφομοίωση του συστήματος υποστηριζόμενης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία


Ο πρόεδρος του συλλόγου «Περπατώ» Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, ο παραολυμπιονίκης και εκπαιδευτής ΑμεΑ Μάκης Καλαράς και ο οδηγός του «Περπατώ» Μανώλης Γεράκης

Στην αυτόνομη διαβίωση άρχισαν να εκπαιδεύονται άτομα με αναπηρία στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης ΑμεΑ που ξεκίνησε και επίσημα τη λειτουργία του χθες στην Κομοτηνή. Πρόκειται για μία ιδιωτική πρωτοβουλία του συλλόγου ατόμων με αναπηρία «Περπατώ» που υποστηρίζεται από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μάλιστα τον περασμένο Φεβρουάριο ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία του κέντρου, που βρίσκεται στο χώρο της λαϊκής αγοράς. Σε αυτό συμμετείχαν συνολικά έξι άτομα με παραπληγία και τετραπληγία. Σκοπός ήταν τα άτομα να συμβάλλουν σημαντικά με την εμπειρία τους στη βελτίωση του προγράμματος, στις τυχόν ανάγκες που ίσως προκύψουν και τέλος, στη γενικότερη αξιολόγηση της λειτουργίας και των χώρων του Κέντρου. Η φάση αυτή ολοκληρώθηκε και όπως έκανε γνωστό μιλώντας στο «Χ», ο πρόεδρος του συλλόγου «Περπατώ» Αλέξανδρος Ταξιλδάρης από την Τρίτη 16 Απριλίου, ξεκίνησε η επίσημη εφαρμογή του προγράμματος. 


Η ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι η πραγματοποίηση αυτού του προγράμματος κατέστη δυνατή μέσω χορηγίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στόχος της χορηγίας είναι η εκπαίδευση ατόμων που έχουν κινητική αναπηρία, στην αυτόνομη διαβίωση. Με τη βοήθεια του Ιδρύματος το κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα ο σύλλογος «Περπατώ», μετατράπηκε σε ένα χώρο όπου θα εκπαιδεύονται παιδιά που έχουν κινητική αναπηρία, στην αυτόνομη διαβίωση. Θα εκπαιδευτούν στην καλύτερη χρήση αναπηρικού αμαξιδίου, θα έρθουν σε επαφή με τον αθλητισμό. Θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με οτιδήποτε έχει να κάνει με την αυτόνομη κινητικότητα και διαβίωσή τους. 


Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Ειδικότερα στόχος της λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης Α.μεΑ, είναι μέσα από εξατομικευμένα και προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες των εκπαιδευόμενων προγραμμάτων, να επιτυγχάνεται η ένταξη και αφομοίωση του συστήματος υποστηριζόμενης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, αποσκοπώντας: στην προαγωγή της αυτονομίας και της ικανότητας αυτό-φροντίδας μέσω της βελτίωσης της λειτουργικότητας, των ικανοτήτων και του δυναμικού των Α.μεΑ. Στη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων των Α.μεΑ. και στην καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος. Στην ενθάρρυνση της κοινωνικής τους συμμετοχής των Α.μεΑ. και της συμμετοχής τους σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου στην κοινότητα. Στη διασφάλιση της ποιότητας της ζωής των Α.μεΑ. στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες κάθε εκπαιδευόμενου. Στην πρόληψη του ιδρυματισμού και του στιγματισμού των Α.μεΑ. Στη μείωση του στίγματος και των διακρίσεων και στην παροχή υποστήριξης για την κοινωνική ένταξη των Α.μεΑ. Στην υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των Α.μεΑ. Στην υγιεινή, άνετη και ασφαλή διαμονή των εκπαιδευόμενων. Στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή των εκπαιδευόμενων. Στην ιατρική φροντίδα και την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική αγωγή των εκπαιδευόμενων. Στην κατάλληλη ψυχαγωγία και τη συμμετοχή κάθε εκπαιδευόμενου σε κατάλληλες κοινωνικές και αθλητικές εκδηλώσεις ανάλογα με τις επιθυμίες του. Στην εκπαίδευση και αγωγή για τη βελτίωση των προσωπικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων, όπως και στην ανάπτυξη των αθλητικών δυνατοτήτων κάθε εκπαιδευόμενου, ώστε να επιτυγχάνεται ο μέγιστος δυνατός βαθμός αυτονομίας και συνύπαρξης. Στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του τομέα κοινωνικής φροντίδας. Στην ενδυνάμωση της εθελοντικής συμμετοχής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις συμμετοχής είτε στην γραμματεία του συλλόγου «Περπατώ» είτε μέσω της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας του κέντρου(www.keada.gr), είπε ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης. «Το Κέντρο ξεκινάει τώρα τη λειτουργία του, αλλά εμείς με αυτή την ιστορία ασχολούμαστε περίπου ένα χρόνο. Σε αυτό το διάστημα έπρεπε να οργανωθεί ο χώρος, να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Να γίνει ένα τεστ λειτουργίας του χώρου και ορίστηκε ότι από την Τρίτη σιγά-σιγά θα γίνονται οι αιτήσεις. Θα αξιολογούνται οι περιπτώσεις και μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρίσκονται στο χώρο του «Περπατώ» και να εκπαιδεύονται πάνω στην αυτόνομη διαβίωση τους». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκπαιδευτούν από το προσωπικό του συλλόγου Περπατώ αλλά και από άτομα με αναπηρία που ήδη έχουν εκπαιδευτεί το ζήτημα της αυτονομίας τους. Στο πλαίσιο αυτό βρέθηκε στο Κέντρο ημιαυτόνομης διαβίωσης ο παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς προκειμένου να εκπαιδεύσει άτομα με αναπηρία για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα παρά την κινητική τους αναπηρία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.