Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Η αλληλεγγύη δεν είναι για τους... «άλλους»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια καίρια επισήμανση έκανε η οργάνωση Future Worlds Center της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, με επίκεντρο την ανθρώπινη ζούγκλα σε βάρος των ευάλωτων ομάδων και κυρίως των ξένων, φτωχών μεταναστών που διαμορφώνεται στον τόπο μας, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η οργάνωση αναφέρεται αρχικά στην ακτίδα ελπίδας που μοιάζει να ξεπροβάλλει μέσα στις απελπισμένες στιγμές που ζούμε, στο κίνημα αλληλεγγύης στις αυξανόμενες ανάγκες των συμπολιτών μας.

«Παρ΄ όλα αυτά», σημειώνει η Future Worlds Center, «υπάρχει και κάτι λυπηρό και απίστευτα ανησυχητικό που βγαίνει στην επιφάνεια, μέσα από τις ιστορίες φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης προς τους Κύπριους συμπολίτες μας. Αυτές είναι οι παράλληλες ιστορίες αποκλεισμού και εχθρότητας που εξαπλώνονται με μεγάλη επιθετικότητα προς τους μη-Κύπριους κατοίκους του νησιού μας, όπως οι οικιακές εργαζόμενες, οι αιτητές ασύλου, οι πρόσφυγες, οι ξένοι φοιτητές και οι άνθρωποι χωρίς έγγραφα.

»Αυτό που είναι λυπηρό είναι ότι για ακόμα μια φορά οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούνται ως εξιλαστήρια θύματα για τα δεινά της Κύπρου, ενώ όλοι μας γνωρίζουμε ότι δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στο να φέρουν την Κύπρο στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Αυτό που είναι ανησυχητικό, είναι ότι έχουμε επιτρέψει στην "κρίση" να χειραγωγήσει την έννοια της αλληλεγγύης - να διαστρεβλώσει τα συναισθήματα ταύτισης που μπορούμε να νιώσουμε για τον συνάνθρωπό μας, με τέτοιον τρόπο που να δικαιολογεί τις απαράδεκτες διακρίσεις και τον αποκλεισμό των ήδη ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ανθρώπων της κοινωνίας μας.

»Ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι στο να πιστεύουμε ότι για να βγούμε σαν άνθρωποι από αυτή την κρίση, καλούμαστε να διεκδικήσουμε εκ νέου το όραμά μας για την κοινωνία, ένα όραμα που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη προς το κάθε άτομο που ζει ανάμεσά μας, ανεξάρτητα από τους λόγους παραμονής του στην Κύπρο, την αναπηρία του, τη θρησκεία, το φύλο, την ηλικία, ή τη χώρα καταγωγής του. Και αυτό είναι αναγκαίο γιατί, όπως είπε κάποτε η Aurora Levins Morales, "η αλληλεγγύη δεν είναι αλτρουϊστικό ζήτημα. Η αλληλεγγύη προέρχεται από την άρνηση τού να ανέχεσαι την παθητική ή ενεργητική σου συνεργασία στην καταπίεση των άλλων, και από την αναγνώριση της πιο επεκτατικής μας ιδιοτέλειας"».

Να υπενθυμίσω σχετικά το πιο πρόσφατο γνωστό κρούσμα κακομεταχείρισης ξένων που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και αφορά τα επεισόδια στον αστυνομικό χώρο κράτησης απαγορευμένων μεταναστών στη Μενόγεια, στις 29.3.2013. Η καθιστική διαμαρτυρία των κρατουμένων, μετά τη διακοπή του σήματος των κινητών τηλεφώνων τους, εξελίχθηκε σε συμπλοκές με τους αστυνομικούς φρουρούς, που τους επιτέθηκαν με απάνθρωπη βία και δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν εναντίον τους ακόμα και δακρυγόνα, μέσα στον κλειστό χώρο των κρατητηρίων!

Το ανησυχητικό στην περίπτωση αυτή, είναι ότι πρόκειται για οργανωμένη βία εναντίον ευάλωτων ξένων, που προέρχεται από το ίδιο το κράτος (υποτίθεται πολιτισμένο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και όχι από κάποιους ανεύθυνους ιδιώτες.

«Υπάρχουν κανονισμοί που διέπουν τη λειτουργία των κρατητηρίων, οι οποίοι εφαρμόζονται», ήταν η απρόσωπη απάντηση της Αστυνομίας στις ερωτήσεις που υποβάλαμε για το φιάσκο της Μενόγειας.

Προφανώς η Διεύθυνση των κρατητηρίων έχει επιβάλει δικούς της κανονισμούς «από τους οποίους λείπει ο ανθρωπισμός», όπως τόνισε σε επιστολή της προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας η Ανδρούλα Ενρίκε, Πρόεδρος της ανθρωπιστικής οργάνωσης κατά της σωματεμπορίας γυναικών, Cyprus Stop Trafficking.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.