Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Για 150.000 δανειολήπτες η ρύθμιση χρεών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι πρώτες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των δικαιούχων που μπορεί να υπαχθούν στους 150.000 δανειολήπτες από 200.000 που ήταν η αρχική εκτίμηση, όταν τα ενήμερα δάνεια υπολογίζονται σήμερα στις 800.000 - 850.000. Τι προβλέπει και ποιους αφορά η υπαγωγή στη ρύθμιση.

Λιγότερο γενναιόδωρη σε σχέση με την αρχική πρόταση της κυβέρνησης, που προέβλεπε 4ετές πάγωμα της τοκοχρεολυτικής δόσης και πληρωμή μόνο τόκων, αλλά διαμορφωμένη ώστε να αφορά διευρυμένη εισοδηματική κατηγορία ενήμερων δανειοληπτών, είναι τελικώς η ρύθμιση χρεών για τα ενυπόθηκα δάνεια.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση, που εκτός από το εισοδηματικό κριτήριο θα συνοδεύεται με αυστηρές προϋποθέσεις, συνεπάγεται για ένα μεγάλο μέρος δανειοληπτών τη συνέχιση επιβάρυνσης με το επιτόκιο που προέβλεπε η δανειακή σύμβαση που έχουν συνάψει με την τράπεζα, αλλά την ελάφρυνση της μηνιαίας δόσης, η οποία δεν θα ξεπερνά το 30% του μισθού.

Δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, η δραστηριότητα των οποίων παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο και άνεργοι. Στη ρύθμιση υπάγονται τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ.

Οι όροι για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση πρέπει να πληρούνται σωρευτικά και είναι:

1. Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει σε αντικειμενική αξία τις 250.000 ευρώ.

2. Το σύνολο των καταθέσεων που βρίσκονται στην κατοχή του νοικοκυριού δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ.

3. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού (κεφάλαιο) δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

Οι δανειολήπτες που μπορούν να επωφεληθούν της ρύθμισης διακρίνονται σε:

1.Οσους έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και έχουν υποστεί μείωση του μισθού τους κατά 20% την τελευταία τριετία. Για 48 μήνες καταβάλλουν δόση που ανέρχεται στο 30% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος με το επιτόκιο της αρχικής δανειακής σύμβασης με την τράπεζα.

2.Το όριο του εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ, φτάνει δηλαδή στα 30.000 ευρώ για πάσχοντες από βαριά ασθένεια, μόνιμη αναπηρία, τρίτεκνους και πολύτεκνους. Για την κατηγορία αυτή ισχύει ό,τι και στην πρώτη.

3.Οσοι έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Για 48 μήνες καταβάλλουν δόση στο 30% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος με επιτόκιο 0,75% +βασικό επιτόκιο ΕΚΤ (σήμερα 1,5%).

4.Ανεργοι με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας. Για έξι μήνες εντός της περιόδου διευκόλυνσης προβλέπονται μηδενικές καταβολές και πλήρης απαλλαγή από τους τόκους. Μετά τους έξι μήνες καθορίζεται δόση με βάση τα όσα προβλέπονται για τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Σε περίπτωση μηδενικού εισοδήματος συνεχίζονται οι μηδενικές καταβολές.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατ’ ελάχιστον 48 μήνες και μετά την περίοδο διευκόλυνσης η αποπληρωμή συνεχίζεται με βάση τους όρους της αρχικής σύμβασης, ενώ το υπόλοιπο των τόκων που δεν καταβάλλεται κεφαλαιοποιείται.

Η συνέχιση καταβολής τοκοχρεολυτικής δόσης και η κεφαλαιοποίηση των τόκων περιορίζει ουσιαστικά το κόστος για τις τράπεζες, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα υποχρεωθούν σε πρόσθετες προβλέψεις, θέμα που αποτελούσε και τη βασική επιχειρηματολογία της τρόικας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των δικαιούχων που μπορεί να υπαχθούν στους 150.000 δανειολήπτες από 200.000 που ήταν η αρχική εκτίμηση, όταν τα ενήμερα δάνεια υπολογίζονται σήμερα στις 800.000 - 850.000.

Στον νόμο 3869/2010 που αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οι αλλαγές προβλέπουν:

1.Συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50%+1 των απαιτήσεων για την επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού.

2.Κατάργηση του δικαστικού συμβιβασμού που προβλεπόταν πριν από τη ρύθμιση χρεών.

3.Καταβολή δόσης από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.

4.Δυνατότητα αναστολής της απόφασης για αναγκαστική εκτέλεση, με έφεση του οφειλέτη εντός μηνός.

5.Θέσπιση θεσμού διαμεσολάβησης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης προανήγγειλε αλλαγές και στον «Τειρεσία», στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός point system, όπου η τράπεζα θα αξιολογεί το συνολικό προφίλ του δανειολήπτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.