Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Οι σταρ του «Χαμόγελου του Παιδιού» είναι τετράποδοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οχτώ ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά βρίσκουν παιδιά που εξαφανίζονται.

Είναι οι τετράποδοι φύλακες - άγγελοι των παιδιών που η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο, όταν εξαφανίζονται από τα σπίτια τους και κινητοποιείται το «Χαμόγελο του Παιδιού» για την εύρεσή τους.

Οι σταρ του «Χαμόγελου του Παιδιού» είναι τετράποδοι

Η Εστρέγια, ο Ρίνο, η μαύρη και η άσπρη Αθηνά, η Μπαλού, η Άστρα, η Άιλα και η Λώρα είναι τα οχτώ ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά του οργανισμού που μαζί με τους χειριστές τους, συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εντοπισμού εξαφανισμένων παιδιών ακολουθώντας τη... μυρωδιά των ρούχων τους!

«Πρόκειται για την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης "Θανάσης Μακρής", που συστάθηκε το 2011 στη μνήμη του Θανάση Μακρή, ο οποίος υπηρετούσε στο Λιμενικό Σώμα, συμμετείχε εθελοντικά στη συντονιστική επιχειρησιακή ομάδα διαχείρισης περιστατικών εξαφάνισης παιδιών και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 33 ετών» ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 20 χρόνων του «Χαμόγελου του Παιδιού», που πραγματοποιήθηκαν, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο περίπτερο 12 τής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Τέσσερα από τα σκυλιά της Ομάδας, που ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τους χειριστές τους, ήταν οι αδιαφιλονίκητοι σταρ της εκδήλωσης, αφού τα παιδιά δεν σταματούσαν να τα χαϊδεύουν, να παίζουν και να ζητούν να φωτογραφηθούν μαζί τους.

«Πρόκειται για σκυλιά που είναι ειδικά εκπαιδευμένα για την εύρεση συγκεκριμένου ανθρώπου, μέσα σε αστική περιοχή» εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος δεν έκρυψε την αδυναμία του στην άσπρη Αθηνά, ένα πανέμορφο Λαμπραντόρ που μοιάζει, όπως εκμυστηρεύθηκε, με το σκυλί που συντρόφευε τον γιο του Ανδρέα μέχρι το τέλος της ζωής του.

Μέλος της Ομάδας, η δράση της οποίας είναι εθελοντική, είναι και ο Τίμης Δεληδημήτρης, ο οποίος, με τη σκυλίτσα του Εστρέγια, έχει συμμετάσχει σε πολλές επιχειρήσεις εντοπισμού εξαφανισμένων παιδιών.

«Θυμάμαι την περίπτωση ενός 12χρονου που είχε εξαφανισθεί από το σπίτι του στο Μαρούσι. Πήγαμε εκεί, η Εστρέγια μύρισε ένα φορεμένο ρούχο του και μας οδήγησε σε σταθμό τρένου, περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά. Εκεί ψάχναμε εναγωνίως μέχρι που είδα την Εστρέγια να κάθεται μπροστά σε ένα παιδί και να μην φεύγει μέχρι να πάμε και μεις, για να διαπιστώσουμε τελικά ότι ήταν ο αγνοούμενος» αφηγείται ο κ. Δεληδημήτρης. Μια άλλη ιδιαίτερη περίπτωση θυμάται η Μιχαέλα Ζανάκη, το σκυλί της οποίας συμμετείχε σε επιχείρηση εντοπισμού ενός παιδιού που είχε εξαφανισθεί στο Σχιστό.

«Το σκυλί κατάφερε να εντοπίσει ότι το παιδί είχε χρησιμοποιήσει όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να μας οδηγήσει σταδιακά μέχρι το ΚΤΕΛ απ' όπου είχε επιβιβασθεί σε λεωφορείο» λέει χαρακτηριστικά.

Το σημαντικότερο, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, σε περιπτώσεις εξαφανίσεων παιδιών, είναι η άμεση κινητοποίηση, με τη συμβολή, ανάλογα της περίστασης, των ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών. «Δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε να περνάει ούτε λεπτό χαμένο» είπε.

«Εκτός από τον επιτυχή εντοπισμό των παιδιών, τα σκυλιά βοηθούν στις έρευνες, ακόμα και αποκλείοντας αρχικά ολόκληρες περιοχές, προκειμένου να μην χαθεί χρόνος στον γεωγραφικό προσανατολισμό των ερευνών» κατέληξε.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.