Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Βαλαβάνη: Ρύθμιση ασπίδα σε κατασχέσεις μισθών - συντάξεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέα νομοθετική ρύθμιση, που θα θωρακίζει πλήρως το ακατάσχετο των μισθών και των συντάξεων μέχρι 1.500 ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Ν. Βαλαβάνη.

Στόχος είναι να μπει τέλος στα κρούσματα αυθαίρετων κατασχέσεων που καταγράφονται από τον εισπρακτικό μηχανισμό. Η κ. Βαλαβάνη αναγνώρισε πως συχνά συνέβαιναν λάθη, παρότι θεωρητικά οι συντάξεις και οι μισθοί προστατεύονταν από κατασχέσεις έως 1.500 ευρώ.

«Θα πάρουμε μέτρα γι’ αυτό, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση από εδώ και στο εξής να κατάσχονται μισθοί και συντάξεις», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα ληφθούν τέτοια μέτρα ώστε «να μπορούν να δουλέψουν και οι μικρές επιχειρήσεις που τους «πάγωναν» όλους τους λογαριασμούς, ενώ είχαν ρυθμισμένα χρέη».

Επισημαίνεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπεται κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων εφόσον το ποσό αυτών (αφαιρούμενων των εισφορών) είναι μικρότερο των 1.500 ευρώ. Στις περιπτώσεις που μισθός, σύνταξη κλπ υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ενός τέταρτου του μισθού ή της σύνταξης, το εναπομένον ποσό όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.500 ευρώ.

Δηλαδή, εάν κάποιος παίρνει σύνταξη ή μισθό 2.000 ευρώ, το ¼ είναι 500 ευρώ και μπορούν να κατασχεθούν, αφού τα υπόλοιπα ¾ είναι 1.500 ευρώ. Εάν, όμως, ο μισθός είναι 1.800 ευρώ, δεν μπορούν να κατασχεθούν τα 450 ευρώ, αλλά μόνο τα 300.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.