Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Αντισυνταγματική η αύξηση του δικαστικού παραβόλου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Που αφορά την κατάθεση ανακοπής στη Διοικητική Δικαιοσύνη.

Αντισυνταγματικός και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κρίθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ο εικοσαπλασιασμός του παραβόλου εκείνου που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την κατάθεση ανακοπής στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Το επίμαχο παράβολο των 4,40 ευρώ, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την κατάθεση ανακοπής στη Διοικητική Δικαιοσύνη, αυξήθηκε το 2010 στα 100 ευρώ. Ειδικότερα, το παράβολο των 4,40 ευρώ από 8.6.2008 αναπροσαρμόστηκε με το Ν. 3659/2008 στα 25 ευρώ και εν συνεχεία από 1.1.2011 με το άρθρο 45 του Ν. 3900/2010 αυξήθηκε στα 100 ευρώ.

Το Πρωτοδικείο επισημαίνει ότι η αναπροσαρμογή αυτή του παραβόλου ισοδυναμεί για τον πολίτη με τρία ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, σύμφωνα με τις εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας των τελευταίων ετών, που προσδιορίζουν το ημερομίσθιο αυτό στα 33,57 ευρώ.

Η αύξηση αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «ασήμαντη», υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση και «πολύ περισσότερο στην παρούσα διεθνή και ελληνική οικονομική συγκυρία».

Η αύξηση αυτή του παραβόλου, συνεχίζει το Πρωτοδικείο, είναι ικανή από τη φύση της να παρεμποδίσει το δικαίωμα του πολίτη να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Κατά συνέπεια, το αναπροσαρμοσμένο παράβολο θεσπίζει περιορισμό στο δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας και έτσι ο περιορισμός αυτός καθίσταται πλέον υπέρμετρος και μη ανεκτός από τις διατάξεις του άρθρου 20 του Συντάγματος (δικαίωμα δικαστικής προστασίας) και του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη).

Μάλιστα, τονίζει η δικαστική απόφαση, στις περιπτώσεις που έχει καταβληθεί παράβολο των 100 ευρώ αυτό θα πρέπει να επιστρέφεται στο διάδικο-πολίτη ανεξάρτητα από την έκβαση της δίκης (δηλαδή, αν την κερδίσει ή χάσει).

Το δικαστήριο το απασχόλησε αίτηση πολίτη που ζητούσε την ανακοπή παραγγελίας του προϊσταμένου της ΙΗ' ΔΟΥ Αθηνών για κατάσχεση ακίνητης περιουσίας οφειλέτη λόγω του προστίμου ύψους 11.340 ευρώ που του είχε επιβληθεί και δεν είχε εξοφληθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.