Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Στοχευμένη θεραπεία σε δερματοπάθειες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η θεραπεία της κοινής πέμφυγας που αποτελεί βαρύτατο αυτοάνοσο πομφολυγώδες νόσημα αποτελούσε πρόκληση.
Υπήρχαν κορτιζοάντοχες πέμφυγες που δεν ρυθμίζονταν ακόμα και με υψηλές δόσεις συστηματικής χορήγησης κορτικοειδών μ' όλα τα ανεπιθύμητα των δόσεων αυτών. Το μονοκλωνικό αντίσωμα ΑΝΤΙ-CD20 αποτελεί "στοχευμένη" θεραπεία για τους ασθενείς αυτούς και στο 6ο Πανελληνιο Δερματολογικό Συνέδριο παρουσιάστηκε η εμπειρία από τους ασθενείς με πέμφυγα που νοσηλεύτηκαν και θεραπεύτηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν». Οι ανταποκρίσεις των ασθενών στο μονοκλωνικό αυτό ΑΝΤΙ-CD20 αντίσωμα είναι 100% με ελεύθερο υποτροπής διάστημα πλέον του έτους και χωρίς να λαμβάνουν πια κορτικοστεροειδή.
Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεδρίου καθηγητής Δερματολογίας Νικόλαος Σταυριανέας, καθώς στο συνέδριο παρουσιάστηκαν νέα ερευνητικά και θεραπευτικά δεδομένα για διάφορες δερματολογικές παθήσεις, με ομιλητές απο διάφορες χώρες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ψωρίαση που τα τελευταία χρόνια ιδιαιτέρως έχει μελετηθεί σε βάθος, τόσο ερευνητικώς όσο και από πλευράς συννοσηρότητας.
Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα αυτή προσέφερε νέες θεραπευτικές δυνατότητες, τις λεγόμενες ''βιολογικές" θεραπείες, που στοχεύουν ειδικές κυτταροκίνες, οι οποίες εμπλέκονται στους μηχανισμούς της ψωρίασης. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και το γεγονός ότι οι ψωριασικοί ασθενείς εμφανίζουν συννοσηρότητες.
Είναι επιρρεπέστεροι σε ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη, μεταβολικού συνδρόμου, εμφράγματος, φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, αρθριτικής προσβολής, ψυχολογικών και ψυχιατρικών προβλημάτων και άλλων εκδηλώσεων από άλλα συστήματα.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ιατρείο Ψωρίασης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», παρέχονται στην ιστοσελίδα www.dermattikon.gr, ενώ
από τις 8/2 έχουν τεθεί σε λειτουργία δύο νέες ιστοσελίδες, psoriasis-info.gr και www.athritis-info.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.