Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

ΙΣΑ: Υγεία με twitter δεν γίνεται

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πυρά κατά του Άδωνι Γεωργιάδη εξαπολύει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. "Αφού απέλυσε χιλιάδες εργαζόμενους , επέβαλε δεκάδες χαράτσια σε ασθενείς και γιατρούς, διέλυσε τελικά ό,τι είχε απομείνει», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο ΙΣΑ για τον υπουργό Υγείας και προσθέτει:

«Δεν είναι δυνατό, ο Υπουργός Υγείας να πληρώνεται με δύο μισθούς, οι διοικητικοί υπάλληλοι να πληρώνονται αδιαλείπτως κάθε δεκαπενθήμερο, όταν οι Έλληνες γιατροί ως λειτουργοί της υγείας πεινούν απλήρωτοι μήνες ολόκληρους και οι Έλληνες ασθενείς καταδικάζονται να πληρώνουν μια δημόσια υγεία πιο ιδιωτική από τις ιδιωτικές!!!».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Από την εποχή υπουργίας του Αλέκου Παπαδόπουλου, που θεσμικά κατονόμασε τους γιατρούς πιράνχας, είχαμε να δούμε τέτοιες συμπεριφορές απαξίωσης προς το ιατρικό σώμα. Είναι γεγονός ότι από το 2011 και μετά, οι τρεις τελευταίοι υπουργοί έδωσαν, ο ένας μετά τον άλλον, καίρια και συστηματικά χτυπήματα για να πετύχουν έναν κοινό στόχο: τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας.

Και αν κρίνουμε από τα γεγονότα, φαίνεται πως τα κατάφεραν. Βήμα προς βήμα, βομβαρδιζόταν και ένα άλλο θεμέλιο του υγειονομικού συστήματος, με το άλλοθι μιας ακαθόριστης τροϊκανής επιταγής, που κανείς δεν ξέρει πως ερμηνεύτηκε και πως εφαρμόστηκε…και πάντα με το μανδύα της «εξοικονόμησης δαπανών». Ενας μύθος που πολύ γρήγορα κατέρρευσε, αφού η ιστορία έδειξε ότι τα ακρωτηριαστικά μέτρα που ελήφθησαν, δεν επέφεραν ουδεμία εξοικονόμηση στις δαπάνες υγείας, επέφεραν όμως μείωση στις ζωές των αρρώστων και στους δείκτες υγείας του πληθυσμού μας.

Ξεκινώντας λοιπόν από τις δηλώσεις του τ.Υπουργού κ.Λοβέδρου στη Βουλή, ότι είναι φυσικό να πεθάνουν και κάποιοι ηλικιωμένοι και ότι είναι εξαιρετικά για το λαό μας τα no name αμφίβολα φάρμακα από την Κίνα και το Μπαγκλαντές…… ως τις άκυρες και ανάρμοστες συγχωνεύσεις των νοσοκομείων του κ.Λυκουρέντζου που άφησαν τεράστιες πληθυσμιακές ομάδες γεωγραφικά ακάλυπτες από την επείγουσα νοσοκομειακή περίθαλψη… και στη συνέχεια, ως τον Υπουργό της διαρθρωτικής μεταρρύθμισης κ.Γεωργιάδη που εφαρμόζοντας το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε», αφού απέλυσε χιλιάδες εργαζόμενους , επέβαλε δεκάδες χαράτσια σε ασθενείς και γιατρούς, διέλυσε τελικά ό,τι είχε απομείνει…. κατανοούμε τη συστηματική πολιτική των Υπουργών της τελευταίας 3ετίας: τη συνειδητή και συστηματική υποβάθμιση όλων των υπηρεσιών υγείας και την ταυτόχρονη υποτίμηση όλων των λειτουργών της υγείας.

Η απαξίωση των λειτουργών υγείας, μέσα από τη διαπόμπευση και την οικονομική εξαθλίωση και η ταυτόχρονη διακοπή των παροχών και περικοπή των κεκτημένων των ασθενών, με τη μετακύλιση της δαπάνης στις τσέπες τους, οδήγησαν όλο το σύστημα της υγείας σε ένα ανθρωποκτόνο αδιέξοδο χωρίς γυρισμό.

Τα νοσοκομεία έμειναν χωρίς γιατρούς σε ένα γερασμένο ΕΣΥ που πλέον έχει μόνο κάποιους ειδικευόμενους και έναν διευθυντή που σε λίγο συνταξιοδοτείται…Πώς θα λειτουργήσουν; πως θα ανταποκριθούν στις ανάγκες τριτοβάθμιας περίθαλψης τους λαού μας; πως θα βγουν οι εφημερίες;

Οι νέοι εξειδικευμένοι γιατροί αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό , γιατί, ενώ τα νοσοκομεία έχουν τραγικές ελλείψεις ιατρικού δυναμικού εδώ και 4 χρόνια, όχι μόνο δεν προκηρύσσονται θέσεις, αλλά και με τη βούλα του Νόμου 4238 δηλώνει ο Υπουργός δημόσια ότι «δε χρειαζόμαστε τους χιλιάδες εξειδικευμένους γιατρούς των ειδικοτήτων»… αλλά μόνο τους ελάχιστους γενικούς γιατρούς που θα μετονομαστούν σε οικογενειακοί!! Χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς καταγραφή των ανθρωπογεωγραφικών ιατρικών αναγκών της χώρας μας απ’άκρη σ΄άκρη, χωρίς καμία επιστημονική και κοινωνική πυξίδα για την Υγειά.

Στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, οι γιατροί ΔΕΝ πληρώνονται ούτε τα ληξιπρόθεσμα ούτε τις τρέχουσες οφειλές. Πιστώνουν, ως εθελοντές, το κράτος και όχι μόνο δε λαμβάνουν ούτε ένα ευχαριστώ γι αυτό, αλλά όταν έρθει η ώρα να πληρωθούν, παίρνουν ένα υποπολλαπλάσιο αυτών που δικαιούνται, από ένα κράτος που προσπαθεί να τους τα πάρει πίσω αυτά που τους οφείλει, πριν καν τους τα αποδώσει. Κι αυτό, με διάφορες εφευρέσεις όπως το rebate, το clawback, τα απανωτά χαράτσια των ελεγκτικών, και πολλά άλλα, που μόνο στόχο έχουν τον αφανισμό του μικρού γιατρού και την παράδοση της υγείας στα μεγάλα επιχειρηματικά καρτελ. Το αποκορύφωμα της ολιγωρίας ήταν η πρόθεση του Υπουργείου υγείας και του ΕΟΠΥΥ να προσλάβουν ιδιώτες για να κάνουν τη δουλειά των υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ στην εκκαθάριση και…να αναγκάσουν τους γιατρούς να τους πληρώσουν από την τσέπη τους!!! Πρωτάκουστα φαινόμενα στην Ευρώπη του 2014.

Οι γιατροί πεινούν.. και η διαπόμπευσή τους εκ μέρους του Υπουργού που μιλά για καρτέλ και υπερσυνταγογραφήσεις χωρίς ερείσματα, δεν αρκούν…για να τους κλείσουν το στόμα.

Αυτή η συστηματική καθολική αμαύρωση του ιατρικού σώματος, βαρύνει εν πολλοίς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Πιστεύουμε στην κάθαρση και έχουμε έτοιμα τα πειθαρχικά μας όργανα γι αυτήν. Όμως, τους χιλιάδες των γιατρών που αγωνίζονται καθημερινά να σώσουν τις ζωές των αρρώστων τους, απλήρωτοι για μήνες στις εφημερίες και εθελοντές στην ΠΦΥ, όφειλε τουλάχιστο το κράτος να τους πει ένα δημόσιο ευχαριστώ.

Δεν είναι δυνατό, ο Υπουργός Υγείας να πληρώνεται με δύο μισθούς, οι διοικητικοί υπάλληλοι να πληρώνονται αδιαλείπτως κάθε δεκαπενθήμερο, όταν οι έλληνες γιατροί ως λειτουργοί της υγείας πεινούν απλήρωτοι μήνες ολόκληρους και οι έλληνες ασθενείς καταδικάζονται να πληρώνουν μια δημόσια υγεία πιο ιδιωτική από τις ιδιωτικές!!!

Πριν λοιπόν ο κος Υπουργός διαλύσει τα πάντα στη διαρθρωτική του μεταρρύθμιση, ας σκεφτεί ότι σήμερα συνεχίζουν οι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς να πεθαίνουν χωρίς περίθαλψη και φάρμακα και η «υπόσχεση» της μέριμνας του ανασφάλιστου με το 5ευρο που θα εισπράττει μετά έξι μήνες το Υπουργείο υγείας από τους ασφαλισμένους στις μονάδες του ΠΕΔΥ, είναι τουλάχιστο αστεία έως τραγική ως πολιτική…. για να τους σώσει...

Ήταν, άραγε, όλοι οι ακρωτηριασμοί των οριζόντιων περικοπών, όντως επιταγή της Τρόικας ή μήπως ήταν μια πρόχειρη και βίαιη «λογιστική» λύση των πολιτικών εκείνων που δε γνώριζαν την πολιτική της υγείας και δε ρώτησαν και αυτούς που τη γνώριζαν;!!!

Την απάντηση δίνει η μεγάλη μελέτη του πανεπιστημίου Cambridge που δημοσιεύθηκε στο The Lancet (22-2-2914), και αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα έγιναν οι μεγαλύτερες περικοπές στον τομέα υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με συνέπεια η σημερινή δημόσια δαπάνη της χώρας για την υγεία να είναι πλέον μικρότερη από κάθε άλλη χώρα μέλος της Ευρωζώνης!!!

Τι ντροπή και τι εξαθλίωση για το κράτος του Ιπποκράτη, να έχει αυτήν την Υγεία της ανθρωποκτονίας;

Η Δημόσια Υγεία είναι Επένδυση στη Δικαιοσύνη και στη Συνταγματική Ελευθερία του κάθε πολίτη που διαμένει σε αυτή τη χώρα, του κάθε πολίτη που εργάζεται και μοχθεί για αυτή τη χώρα, του κάθε πολίτη που φιλοξενείται παροδικά ή μόνιμα σε αυτή τη χώρα, του καθενός από εμάς...

Γι αυτό, χρειαζόμαστε ένα κοινωνικό κράτος που έχει να επιδείξει ΑΞΙΟΥΣ που γνωρίζουν και μπορούν να σεβαστούν την αξία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ΥΓΕΙΑ και της ίδιας της ΖΩΗΣ. Χρειαζόμαστε ένα κράτος που θα μπορεί να διατηρεί ζωντανούς τους πολίτες του και θα σέβεται τους γιατρούς ως θεματοφύλακες της Δημόσιας Υγείας.

Αυτή η ΑΞΙΑ είναι χρέος της Πολιτείας απέναντι σε κάθε πολίτη".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.