Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Πώς να επιτυγχάνετε τους στόχους σας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Πέντε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

Από τo να κόψετε το τσιγάρο μέχρι το να χάσετε επιτέλους εκείνα τα παραπανίσια κιλά που σας ρίχνουν την ψυχολογία, όλοι λίγο πολύ έχετε κάποιους στόχους που προσπαθείτε μανιωδώς να πετύχετε αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέρνετε. Το μυστικό για να ξεπεράσετε τον ίδιο σας τον εαυτό και να πετύχετε το … ακατόρθωτο φαίνεται ότι είναι να είστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο αποτυχίας και να μην παραιτήστε, λένε οι ειδικοί.

«Οι αλλαγές στη συμπεριφορά και στις συνήθειες δεν είναι κάτι εύκολο για τους περισσότερους ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά η επιτυχία φέρνει εκτός από ηθική ικανοποίηση και πολλά οφέλη», δηλώνει ο G. Alan Marlatt, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου εθισμού του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Ας δούμε τι συμβουλεύει ο G. Alan Marlatt να κάνετε για να μπορέσετε να αλλάξετε μια για πάντα τις συνήθειες και τη ζωή σας.

1. Μην βάζετε πολλούς στόχους μαζί


Σύμφωνα με έρευνα του Marlatt οι άνθρωποι που έβαζαν περισσότερους από 3 στόχους μαζί, είχαν περισσότερες πιθανότητες να μην πετύχουν τελικά κανέναν. Ο ίδιος συνιστά να βάζετε στόχους που αλληλοσυμπληρώνονται. Για παράδειγμα, αν αποφασίσετε να αρχίσετε δίαιτα, μπορείτε επίσης, να αναλάβετε τη δέσμευση να ξεκινήσετε γυμναστική. Με αυτόν τον τρόπο θα δείτε πιο εύκολα αποτελέσματα και θα συνεχίσετε την προσπάθεια.

2. Μείνετε πιστοί στις επιλογές σας


«Οι άνθρωποι είτε παίρνουν την απόφαση να κόψουν μια κακιά συνήθεια, όπως το κάπνισμα είτε να αρχίσουν κάτι καινούριο, όπως η άσκηση», επισημαίνει ο Marlatt. Αν και οι δύο επιλογές ακούγονται μια χαρά, οι περισσότεροι τείνουν να αποτύχουν πιο συχνά με τις αποφάσεις να «μην» κάνουν κάτι πλέον. Αυτό συμβαίνει γιατί αν πάρετε όρκο να σταματήσετε να τρώτε γλυκά, αρκεί να φάτε μόνο ένα μπισκότο για να σπάσετε τον όρκο. Το κλειδί που θα σας επαναφέρει στον ίσιο δρόμο είναι η άμεση αντίδρασή σας όταν … ολισθαίνετε.

3. Μην εγκαταλείπετε τον αγώνα


Οι άνθρωποι που αποτυχαίνουν σε μία προσπάθεια και στη συνέχεια εκτοξεύουν εναντίον του εαυτού τους κατηγορίες του τύπου «αυτό αποδεικνύει ότι δεν έχω τη δύναμη της θέλησης», είναι πιθανό να εγκαταλείψουν τον αγώνα. Ένας πιο παραγωγικός εσωτερικός διάλογος θα έλεγε κάτι τέτοιο «έκανα ένα τσιγάρο, αλλά θα πω σε όλους τους φίλους μου ότι σκοπεύω να το κόψω μία για πάντα για να βεβαιωθώ ότι κάτι τέτοιο δε θα ξανασυμβεί», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Marlatt. «Προσπαθήστε να αποδεχτείτε το γεγονός ότι μπορεί να κάνετε και λάθη».

Στην πραγματικότητα κατά τον πρώτο χρόνο προσπάθειας να απέχουν από το τσιγάρο ή το αλκοόλ, περίπου το 85% των ατόμων τα παρατάνε τουλάχιστον μία φορά. «Τα καλά νέα είναι ότι αν συνεχίσετε να προσπαθείτε, μάλλον έχετε περισσότερες πιθανότητες να πετύχετε τελικά το στόχο σας», αναφέρει ο Marlatt.

4. Καταλήξτε σε μια στρατηγική


Εκτός από τα αρχικά κίνητρά σας, είναι καλό να έχετε σκιαγραφήσει μια πορεία σύμφωνα με τον Marlatt. Αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε να τρώτε υγιεινά, χρειάζεται να καταστρώσετε ένα σχέδιο για τον τρόπο καταπολέμησης των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να φροντίσετε να υπάρχουν στο ψυγείο σας μόνο υγιεινά τρόφιμα. «Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δε θέλω», τονίζει ο Marlatt. «Θα πρέπει απλά να επικεντρωθείτε στον τρόπο επίτευξης του στόχου σας.»

5. Κρατήστε ημερολόγιο


Η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που παρακολουθούν την πορεία τους, τηρούν πιο συχνά τις υποσχέσεις τους. Το ημερολόγιο μπορεί να περιλαμβάνει καταστάσεις, κατά τις οποίες θα ήταν δύσκολο να πάτε στο γυμναστήριο ή να αντισταθείτε σε ένα τσιγάρο, μαζί με τους τρόπους που θα σας βοηθούσαν να χειριστείτε την κατάσταση στο μέλλον, προτείνει ο Marlatt.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.