Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

«Χορός» μικροβίων στα αντρικά γραφεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Είναι πιο βρώμικα από αυτά των γυναικών.

Φορτωμένα με μικρόβια φαίνεται πως είναι τα γραφεία των αντρών σε ποσότητες μεγαλύτερες έως και 20% από τα γραφεία των γυναικών, συμπέρανε αμερικανική μελέτη. Αιτία για αυτή τη διαφορά είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο σχολαστικές με τους κανόνες υγιεινής συγκριτικά με τους άντρες.

Οι ερευνητές εντόπισαν περίπου 550 γένη βακτηρίων πάνω στα γραφεία των αντρών και τα πιο πολλά προέρχονταν από το ανθρώπινο δέρμα και τις κοιλότητες του ανθρώπινου σώματος (ρουθούνια, στόμα κ.α.). Ακόμα μεγαλύτερες ήταν οι αποικίες των βακτηρίων στα τηλέφωνα και τις καρέκλες σε σχέση με τις επιφάνειες των γραφείων, τα πληκτρολόγια και το ποντίκι του υπολογιστή.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα βακτήρια που εντοπίστηκαν προέρχονταν από απομακρυσμένα εξωτικά μέρη, τα οποία προφανώς κάποιοι εργαζόμενοι έφεραν μαζί τους από τις διακοπές. Σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα από τα βακτήρια του γραφείου, όπως άλλωστε και του σπιτιού, είναι αβλαβή για την ανθρώπινη υγεία - όχι όμως όλα.

Ο επικεφαλής της μελέτης Σκοτ Κέλι πάντως φρόντισε να απαλύνει την ενοχή των ανδρών, λέγοντας ότι γενικά τα γραφεία των ανδρών είναι μεγαλύτερα από εκείνα των γυναικών οπότε δικαιολογείται σε ένα βαθμό να φιλοξενούν περισσότερα βακτήρια. Κάτι ανάλογο συμβαίνει, όπως είπε, επειδή συνήθως τα χέρια ή τα στόματα των ανδρών είναι μεγαλύτερα από αυτά των γυναικών, πράγμα που διευκολύνει τον αποικισμό τους από τα μικρόβια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.