Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων εκπαιδευτικών ΑμεΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανακοίνωση - Δελτίο Τύπου

Είμαστε μια ομάδα κωφών και βαρήκοων εκπαιδευτικών με απώλεια ακοής. Δουλεύουμε ως αναπληρωτές ή μόνιμοι στην Ειδική Αγωγή. Το νέο νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (εκτός των πολλών άλλων αρνητικών του σημείων) προσσεγγίζει με πολύ αναχρονιστικές αντιλήψεις τους κωφούς/βαρήκοους, τους τυφλούς και τους τετραπληγικούς εκπαιδευτικούς καταπατώντας τα βασικά εργατικά δικαιώματα για την απασχόληση και την εργασία των ΑμεΑ και τα οποία όριζονται στο άρθρο 27 της Διεθνούς Σύμβασης Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία. 

Παραβιάζει, επίσης, συνταγματικά δικαιώματα της χώρας μας όπως τον νόμο 3304/05 σχετικά με την αρχή της ίσης μεταχείρησης στην απασχόληση. Πιο συγκεκριμμένα, το νομοσχέδιο αυτό στο άρθρο 21, παρ. 8 προτείνει έναν πρωτοφανή, ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα, χειρισμό των ανθρώπων με τύφλωση, βαρηκοία/κώφωση και τετραπληγία: Οι άνθρωποι με τις παραπάνω αναπηρίες δεν θα μπορούν να διοριστούν, να πάρουν απόσπαση ή μετάθεση παρά μόνο σε σχολικές μονάδες αντίστοιχες της αναπηρίας τους με μια προταιρεότητα 30% ανά κλάδο και ειδικότητα. 

Με άλλα λόγια στο νομοσχέδιο αυτό καταργείται ο πίνακας Α και η προτεραιότητα 20% των ΑμεΑ εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή. Αντί αυτού, η αναπηρία θα μοριοδοτείται με 3 μόρια. Όμως, για τους κωφούς/βαρήκοους, τους τυφλούς και τους τετραπληγικούς τα πράγματα είναι διαφορετικά. 

Θα παίρνουν, βέβαια, τα 3 μόρια της αναπηρίας τους αλλά δεν μπορούν να εργαστούν πουθενά αλλού πλην των ελάχιστων σχολείων κωφών (οι κωφοί και οι βαρήκοοι), τυφλών (οι τυφλοί) και κινητικά αναπήρων (οι τετραπληγικοί). 

Όπως είναι αυτονόητο, κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην ανεργία το μεγαλύτερο μέρος των αναπληρωτών με τις παραπάνω παθήσεις και ανοίγει το δρόμο για ακόμα χειρότερες και αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις στο μέλλον. Θα θέλαμε να δημοσιοποιήσετε το γεγονός αυτό, καθώς ο ελάχιστος χρόνος που μένει μέχρι το ψήφισμα του νομοσχεδίου δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια ενημέρωσης των ανθρώπων που πλήττονται άμεσα από αυτό. 

Σας στέλνουμε το νομοσχέδιο και τις σελίδες που αναγράφουμε τα παραπάνω. σελ. 30, iii) κοινωνικά κριτήρια-κατάργηση του πίνακα Α Αρθρο 21 ”Διορισμοί Εκπαιδευτικών ΕΑΕ, Υπηρεσιακές μεταβολές, σελ. 28 παράγραφος 8 - ο αποκλεισμός κωφών/βαρηκόων, τυφλών και τετραπληγικών εκπαιδευτικών http://www.opengov.gr/ypepth/wp-content/uploads/downloads/2014/04/eidikhagvgh.pdf 

Σας στέλνουμε επίσης ένα δημόσιο ψήφισμα που οργανώσαμε διαδικτυακά και το οποίο περιέχει την επιστολή που γράψαμε στον κο Λολίτσα σε ξεχωριστό υπερσύνδεσμο. 

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Τέλος σας επισυνάπτουμε το υπόμνημα διαμαρτυρίας της ΕΣΑμεΑ προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό. Οι σελίδες που αφορούν το παραπάνω θέμα είναι η σελίδα 4 και οι σελίδες 9-10. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και ενημέρωση ώστε να να διευκολύνουμε μια δημοσίευση στη σελίδα σας. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ – Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΔΩ

Με εκτίμηση, 
Γεωργία Λεμπέση - ψυχολόγος 
Τατιάνα Ρεμούνδου - εκπαιδευτικός εικαστικής αγωγής 
Έφη Αθανασοπούλου - ψυχολόγος 
Σταματίνα Δρίτσα - φιλόλογος 
Ιωάννα Γερακάκη - κοινωνιολόγος 
και όλη η ομάδα κωφών/βαρήκοων εκπαιδευτικών, Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.