Τρίτη 20 Μαΐου 2014

«Οι υπήκοοι εκτός ΕΕ δεν χρειάζονται βίζες για την Ένωση»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κατά τον γενικό εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο οποίος σήμερα τοποθετήθηκε επί μιας υποθέσεως που αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, κράτος μέλος της ΕΕ δεν δύναται να θέτει ως προϋπόθεση για το δικαίωμα εισόδου υπηκόου τρίτου κράτους την προηγούμενη λήψη θεωρήσεως, εφόσον είναι κάτοχος «δελτίου διαμονής μέλους της οικογένειας πολίτη της Ένωσης» χορηγηθέντος από άλλο κράτος-μέλος.

Το να επιτραπεί σε κράτος μέλος, σημειώνει ο εισαγγελέας, να θεσπίσει ανάλογο προληπτικό μέτρο γενικής εφαρμογής θα ισοδυναμούσε με το να του επιτραπεί να καταστρατηγήσει το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων.

Στη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επισημαίνεται ότι σύμφωνα με οδηγία της Ένωσης, η κατοχή ισχύοντος δελτίου διαμονής απαλλάσσει τους υπηκόους τρίτων κρατών, μέλη της οικογένειας πολίτη της Ένωσης, από την υποχρέωση θεωρήσεως εισόδου.

Εντούτοις, τα κράτη μέλη μπορούν να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αρνούνται, να τερματίζουν ή να ανακαλούν οποιοδήποτε δικαίωμα αναγνωριζόμενο από την οδηγία, σε περίπτωση καταχρήσεως δικαιώματος ή απάτης, όπως π.χ. σε περίπτωση εικονικού γάμου. Τα εν λόγω μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά και να υπόκεινται στις προβλεπόμενες διαδικαστικές εγγυήσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.