Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Επίδομα Παραπληγίας - Τετραπληγίας από το Ι.Κ.Α

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑΣ-ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑΣ
(άρθρο 42 παρ.1 Ν. 1140/81, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 16 Ν. 2042/92, Εγκ. 67/92, παρ. 2 άρθρου 5 Ν.3232/2004, Εγκ. 53/2004, άρθρο 61 Ν. 3518/2006, Εγκ. 1/2007)

  Δικαιούχοι-προϋποθέσεις
  Το εξωιδρυματικό επίδομα δικαιούνται: 


 • Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα μέλη οικογένειάς τους, εφόσον πάσχουν από:
  1. παραπληγία-τετραπληγία, διπληγία, τριπληγία, παραπάρεση, τετραπάρεση, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
  2. μυασθένεια-μυοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
  3. σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία ή τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ή
  4. το σύνδρομο κλάματος γαλής ή
  5. ατελή οστεογένεση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω ή
  6. οστεοψαθύρωση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
  7. έχουν ακρωτηριασμό των δύο άνω ή δύο κάτω άκρων ή κατά το ένα άνω και ένα κάτω άκρο, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
  8. έχουν ακρωτηριασμό του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, που δεν επιδέχεται εφαρμογής τεχνητού μέλους ή
  9. έχουν φωκομέλεια που επιφέρει τον ίδιο βαθμό κινητικής αναπηρίας με την περίπτωση (7).


  • Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφόσον πάσχουν από τις ανωτέρω παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 350 ημέρες ασφάλισης τα τελευταία τέσσερα χρόνια που προηγούνται της ημερομηνίας κατά την οποία κατέστησαν ανίκανοι για εργασία, από τις οποίες οι 50 πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο έτος ή το προηγούμενο 15μηνο ή 1.000 ασφάλισης οποτεδήποτε (Εγκ. 150/81).
  • Τα μέλη οικογένειας του ασφαλισμένου, εφόσον πάσχουν από μία από τις ανωτέρω παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 67% και εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει τις παραπάνω προϋποθέσεις ασφάλισης. Ως αφετηρία για τον έλεγχο των χρονικών προϋποθέσεων λαμβάνεται η ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, ανεξάρτητα από το χρόνο επέλευσης της ανικανότητας (Γ.Ε. 86408/Φ52-36/16.6.1982).

  Προσοχή: Η καταβολή του παρα-τετραπληγικού επιδόματος αναστέλλεται εφόσον ο δικαιούχος νοσηλεύεται σε Ίδρυμα ασυλιακής μορφής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών. Επίσης, η χορήγηση του επιδόματος διακόπτεται εάν ο συνταξιούχος επιδοτηθεί λόγω παραπληγίας από άλλο φορέα.

  Το επίδομα χορηγείται από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, πάντως όχι πριν από τη λήξη της επιδότησης λόγω ασθενείας.

  Ποσό
    
  Το ύψος του ποσού του εξωιδρυματικού επιδόματος στις ανωτέρω περιπτώσεις ισούται με 20 κατώτατα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως έχουν διαμορφωθεί κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, ενώ στην (8) περίπτωση (του μονού ακρωτηριασμού) ισούται με το 10πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

  Δικαιολογητικά:
  1. Αίτηση (έντυπη)
  2. Ασφαλιστικά βιβλιάρια (ασφαλισμένου)
  3. Απόφαση συνταξιοδότησης (συνταξιούχου)
  4. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 ότι ο δικαιούχος δεν νοσηλεύεται σε Ίδρυμα ασυλιακής μορφής και ότι δεν λαμβάνει το παραπληγικό επίδομα από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό.
  5. Ιατρική βεβαίωση δημόσιου νοσοκομείου ή γιατρού του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την πάθηση.

  6 σχόλια:

  1. @Ανώνυμος

   δυστυχώς δεν κατάλαβα με το "θα ήθελα", τι θα ήθελες... ανώνυμε φίλε. δώσε μερικές διευκρινίσεις ώστε να μπορέσω εγώ ή άλλως να βοηθήσω.

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπερα,
   θα πρεπει οσοι λαμβανουν το εξωιδρυματικο να παρουσιαστουν στο ΚΕΠ για την απογραφη.Σας θυμιζω οτι το καλοκαιρι ειχαμε παρουσιαστει σε τραπεζες για να μην μας κοπει το επιδομα.ευχαριστω

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ΝΙΚΟΣ

   φίλε μου νίκο πουθενά η εγκύκλιος δεν αναφέρει επιδόματα ταμείων πως πρέπει να πάνε να απογραφούν στα ΚΕΠ. αν δεις βέβαια το θέμα της εγκυκλίου... http://amea-blog.blogspot.com/2012/01/blog-post_2033.html αναφέρονται και διευκρινήσεις σε παρόμοια ερωτήματα. άλλωστε τα ταμεία απογράφηκαν εδώ και μήνες.

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ευχαριστω για την αμεση απαντηση.επικοινωνησα με το συλλογο σκληρυνσης στη θεσσαλονικη και ειπαν να παρω τηλεφωνο στα ΚΕΠ.και αν ο υπαλληλος στα ΚΕΠ πει ενα προφορικο ναι ή οχι ποιος θα με γλιτωσει μετα απο την ταλαιπωρια να αποδειξω οτι δεν ειμαι ελεφαντας?

   ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ΝΙΚΟΣ

   νίκο είναι σαφές ότι απογράφονται μόνο συγκεκριμένες ομάδες ατόμων. κακώς ταλαιπωρούνται όλοι οι άλλοι.

   ΑπάντησηΔιαγραφή

  Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.