Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Επιχειρήσεις από τους «ράμπο» σε όλη τη χώρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στόχος η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας.

Πραγματικό σάρωμα της χώρας με σχεδιασμένες επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, θα πραγματοποιήσουν από την 1η Αυγούστου έως το τέλος Σεπτεμβρίου, σε όλη τη χώρα 563 στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας, της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας.

Οι λεπτομέρειες της δράσης καθορίστηκαν σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπό τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου και εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ., ο διοικητής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλειος Κοντογιάννης και ο διοικητής της Οικονομικής Αστυνομίας, Φώτης Λιάχας.

«Η έννοια του πατριωτισμού έχει σήμερα ένα νέο διευρυμένο περιεχόμενο μια νέα διάσταση. Καθίσταται συνώνυμη με τη νομιμότητα και τη συνέπεια», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό των δράσεων και τόνισε ότι «η καταπολέμηση της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας και συνολικά για την κυβέρνηση».

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι και κυρίως οι εργοδότες», συνέχισε ο υπουργός Εργασίας, «ότι με το να συμπεριφέρονται άνομα σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε, είτε να αξιοποιούν καταχρηστικά το άλλοθι της κρίσης, υπονομεύουν εντέλει την ίδια τη βιωσιμότητά τους πριονίζουν το "κλαδί που κάθονται"» σημείωσε ο κ. Βρούτσης και κατέληξε:

«Αποστερούν το ασφαλιστικό σύστημα και τα δημόσια έσοδα από πολύτιμους πόρους και ο λογαριασμός θα γυρίσει ξανά σε αυτούς μέσω της μείωσης του ΑΕΠ, της γενικής φορολογίας και της παράλυσης της καταναλωτικής ικανότητας των πολιτών».

Επικαλούμενος τα στοιχεία του ΣΕΠΕ ο υπουργός Εργασίας ανέφερε, ότι μόνο για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας κατά το α' εξάμηνο του 2013 έχουν επιβληθεί 6.074 πράξεις επιβολής προστίμου συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, έναντι 4.538 πράξεων επιβολής προστίμου ύψους 5,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ έχει επιβληθεί το μέτρο του κλεισίματος σε 28 επιχειρήσεις για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε τη σπουδαιότητα που έχει το σύστημα «Εργάνη», το οποίο παρέχει πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για κάθε μεταβολή προσωπικού σε όλη τη χώρα, σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό των ελέγχων.

Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό το παράδειγμα νησιού των Κυκλάδων, όπου ενώ από την 1/7 και έως τις 19/7 στο ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων εμφάνιζε τέσσερις προσλήψεις περισσότερες, την επομένη του ελέγχου που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, πραγματοποιήθηκαν 86 προσλήψεις.

«Η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας αποτελεί πράξη προστασίας του ασφαλιστικού συστήματος, ζήτημα δικαιοσύνης και προστασίας του ανταγωνισμού», τόνισε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η αδήλωτη εργασία αυξάνεται συνεχώς από την αρχή της κρίσης, όπως παραδέχθηκε άλλωστε και ο υπουργός Εργασίας. Από 25% το 2010 και 30% το 2011, έφθασε στα 38,2 το 2012 και 38,4% το πρώτο εξάμηνο του 2013 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ.

Τα στοιχεία αυτά είναι απλά ενδεικτικά αφού οι έλεγχοι γίνονται στοχευμένοι σε χώρους για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ή καταγγελίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε έλεγχο που πραγματοποίησε πρόσφατα η Οικονομική Αστυνομία σε περιοχή της Κρήτης, σε σύνολο 51 εργαζομένων εντοπίσθηκαν 49 ανασφάλιστοι.
Ο νόμος πάντως δίνει τη δυνατότητα, πέραν του καταλογισμού διοικητικών προστίμων, να παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη εργοδότες που παρανομούν ιδιαίτερα αν απασχολούν αλλοδαπούς οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα.

Οι έλεγχοι του επόμενου διμήνου θα είναι εστιασμένοι σε κλάδους που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα και θα διεξάγονται από μεικτά κλιμάκια των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Οι περιοχές που έχουν επιλεγεί κατά προτεραιότητα είναι κυρίως νησιωτικές περιοχές αλλά και ηπειρωτικές με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Πρόκειται για τις περιοχές των Ιονίων Νήσων, των Δωδεκανήσων, του Βορείου Αιγαίου και των νησιών του Αργοσαρωνικού, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Έλεγχοι θα γίνουν επίσης στην Ήπειρο, τη Χαλκιδική, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Μαγνησία και τις ακτές του Πηλίου και την Πελοπόννησο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.