Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

«Σφίγγουν τα λουριά» στο Δημόσιο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε τρεις άξονες κινείται το σχέδιο ενίσχυσης της πειθαρχικής ευθύνης.

Στην περαιτέρω ενίσχυση του «πειθαρχικού ελέγχου και της πειθαρχικής ευθύνης στο Δημόσιο», προχωρά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς γι' αυτό τον λόγο έχει ξεκινήσει και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, που αποτελεί το βασικό εργαλείο για τη διαφάνεια και την εμπέδωση του αισθήματος εμπιστοσύνης της κοινωνίας στη δημόσια διοίκηση, όπως τονίζει.

Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο, το σχέδιο ενίσχυσης της πειθαρχικής ευθύνης αποτελεί και ασφαλιστική δικλείδα δικαιοσύνης και αξιοκρατίας μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «ο στόχος για έναν μικρότερο δημόσιο τομέα επιτυγχάνεται. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι για έναν πιο υγιή και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα. Όχι, όμως, στα λόγια, αλλά στην πράξη. Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και συγκροτημένο βηματισμό, που ξεκινάει με την απομάκρυνση οποιουδήποτε υπαλλήλου διαπράττει αποδεδειγμένα σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα. Το οφείλουμε πρωτίστως στους έντιμους και εργατικούς δημοσίους υπαλλήλους».

Το ολοκληρωμένο αυτό σχέδιο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, κινείται σε τρεις βασικούς άξονες:
1. Στην ενίσχυση και απρόσκοπτη λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων με στόχο τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας τους και την κατά το δυνατόν ταχύτερη εξέταση και ολοκλήρωση των υποθέσεων.
2. Στην αντιμετώπιση του φαινομένου των αδικαιολογήτως απόντων με τον συστηματικό έλεγχο της τήρησης του ωραρίου εργασίας σε όλο τον δημόσιο τομέα και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβίασής του.
3. Στην επικαιροποίηση των ατομικών μητρώων των δημοσίων υπαλλήλων με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του φαινομένου των πλαστών δικαιολογητικών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπέγραψε εγκύκλιο για την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και για την άρση πιθανών αιτιών ακυρότητας αυτών των διαδικασιών. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια οφείλουν πλέον να αποστέλλουν στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο πλήρεις τους φακέλους των υποθέσεων, συνοδευόμενους και από κατάλογο περιεχομένων εγγράφων.

Εξάλλου, προχωράει η επικαιροποίηση των ατομικών φακέλων των δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση στον έλεγχο των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, ενώ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιτόπιοι έλεγχοι του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) για την τήρηση του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο και κατά συνέπεια τον εντοπισμό των χρονίως απουσιαζόντων υπαλλήλων.

Την ίδια στιγμή προχωρούν οι διαδικασίες τόσο των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους και η έξοδος σε αυτοδίκαιη αργία για πειθαρχικούς λόγους όσο και η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών διαφοροποιώντας με αυτό τον τρόπο το κλίμα αδράνειας και ατιμωρησίας των προηγουμένων ετών.

Ενδεικτικό της συγκεκριμένης επιτάχυνσης, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι ότι τον τελευταίο μήνα απολύθηκαν για σοβαρούς ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους 104 δημόσιοι υπάλληλοι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό από τον Ιούλιο του 2012 σε 204, ενώ οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία το ίδιο χρονικό διάστημα (Ιούλιος 2012- Ιούλιος 2013) φθάνουν τους 993.

Επιπλέον, το τελευταίο χρονικό διάστημα εξετάστηκαν στα Πειθαρχικά Συμβούλια, περίπου 500 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 350 στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια το πρώτο εξάμηνο του έτους και οι υπόλοιπες 150 στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου 2013.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.