Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ύποπτες 60.000 υποθέσεις ακινήτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση εξελίσσεται η εκστρατεία του υπουργείου Οικονομικών κατά των μεγάλων φοροφυγάδων, έχοντας διττό στόχο: απ' τη μια, να σταλεί το μήνυμα ότι κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο, όσο ψηλά και αν βρίσκεται, και απ' την άλλη να ενισχυθούν οι εισπράξεις του Δημοσίου, τους τελευταίους μήνες του έτους, προκειμένου να κλείσει η τρύπα των εσόδων και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.

Το σύνθημα το έδωσε με αφορμή το άτυπο σημείωμα για τις φορολογικές δηλώσεις ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχουν ανέγγιχτοι: όποιος κλέβει φόρους, και ο πάπας ο ίδιος να είναι, θα πληρώνει. Τέρμα η ανοχή».

Όπως ανέφερε, θα παρέχει πολιτική κάλυψη και προσωπική στήριξη σε όποιον κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή και θα είναι αμείλικτος με όσους κάνουν τα στραβά μάτια.

Στο πλαίσιο των οδηγιών που έχει δώσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καταρτίσθηκε σχέδιο «άμεσης δράσης» κατά των φοροφυγάδων, και κυρίως των μεγάλων, το οποίο προβλέπει εκτεταμένους ελέγχους:

-Σε περίπου 2.000 εταιρείες που υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

-Σε 12.000 επιχειρηματίες στους οποίους δόθηκαν από το 2006 μέχρι το 2011 δάνεια ύψους περίπου 5,5 δισ. ευρώ, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

-Στα αφορολόγητα αποθεματικά που δημιούργησαν περισσότερες από 600 επιχειρήσεις κάνοντας χρήση παλαιότερης διάταξης για τον σχηματισμό ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού από τα αδιανέμητα κέρδη τους, που στη συνέχεια χαρακτηρίστηκαν παράνομα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το αιτιολογικό ότι συνιστούν κρατική ενίσχυση.

-Σε φυσικά πρόσωπα-μεγαλοοφειλέτες, τα οποία δηλώνουν ελάχιστα εισοδήματα, ενώ παράλληλα έχουν δημιουργήσει χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

-Στις περισσότερες από 60.000 εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων (αγοράς, δωρεάς, κληρονομιάς, γονικής παροχής) που κατά τη μεταβίβασή τους δεν ίσχυε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών καθώς και του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

-Στον ΦΠΑ, όπου οι εισπράξεις είναι περιορισμένες σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί.

Αναλυτικότερα:

Από το κόσκινο του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται να περάσουν 2.000 επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μόνο το 2012 ο αριθμός των αιτήσεων έφθασε τις 600, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά.

Η ηγεσία του υπουργείου έδωσε εντολή για στενή παρακολούθηση των οφειλετών που έχουν αιτηθεί την υπαγωγή τους σε διαδικασία εξυγίανσης, καθώς οι ελεγκτικές αρχές εκτιμούν ότι το άρθρο 99 έχει μετατραπεί σε ασφαλές καταφύγιο για τα φυσικά πρόσωπα που εκπροσωπούν αυτές τις επιχειρήσεις.

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών μπαίνουν τα δάνεια που έλαβαν με την εγγύηση του Δημοσίου περισσότερες από 12.000 κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις την περίοδο 2006 - 2011. Εκτιμάται ότι το ύψος αυτών των δανείων ξεπερνά τα 5,5 δισ. ευρώ.

Έκθεση που είχε ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών αποκαλύπτει τη μεγάλη «βιομηχανία» που είχε στηθεί στον χώρο των επιχειρηματικών δανείων που δίνονταν σε ιδιώτες και ΔΕΚΟ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Αδικαιολόγητα μεγάλα ποσά δανείων και αδιαφανείς διαδικασίες σε πολλές περιπτώσεις είναι τα στοιχεία που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή των ελέγχων. Ευνοημένοι εμφανίζονται μεγαλοεπιχειρηματίες από τον χώρο της βιομηχανίας, της μεταποίησης, των τροφίμων, της νηματουργίας, αλλά και του Τύπου.

Αφορμή για να ξεκινήσουν αυτοί οι έλεγχοι στάθηκαν καταγγελίες τις οποίες έκαναν τα επιμελητήρια της χώρας στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με τη σειρά του έδωσε εντολή σε ανώτερο στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης να ξεκινήσει έρευνες σχετικές με την παροχή εγγύησης του Δημοσίου σε ατομικά δάνεια ιδιωτών αλλά και ΔΕΚΟ και να συντάξει ειδικό πόρισμα.

Στις 40 και πλέον σελίδες του πορίσματος περιγράφεται το σαθρό σύστημα παροχής των εγγυήσεων, ενώ παρουσιάζονται και περιπτώσεις επιχειρήσεων που επωφελήθηκαν από αυτό αναγκάζοντας το Δημόσιο να πληρώσει τεράστια ποσά τόκων από τα δάνεια που κατέπεσαν στη συνέχεια.

Στο μέτωπο των αφορολόγητων αποθεματικών, περισσότερα από 250 - 300 εκατ. ευρώ καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος 616 επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων και εισηγμένες που έκαναν χρήση της διάταξης για τον σχηματισμό ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού από τα αδιανέμητα κέρδη τους, που στη συνέχεια χαρακτηρίστηκαν παράνομα από την Κομισιόν με το αιτιολογικό ότι συνιστούν κρατική ενίσχυση.

Στο υπουργείο έχουν ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την ανάκτηση των αποθεματικών προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στον επιχειρηματικό κόσμο καθώς αποτελεί παλιό πρόβλημα, το οποίο όμως θα πρέπει να επιλυθεί φέτος και μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Στο στόχαστρο του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου θα βρεθούν δύο οφειλέτες - φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι ενώ δηλώνουν εισόδημα 10.453 ευρώ τα χρέη τους προς την εφορία φθάνουν τα 365 εκατ. ευρώ. Κανείς από τους αυτούς δεν έχει προχωρήσει σε ρύθμιση της οφειλής του.

Θα ακολουθήσουν άλλες 48 περιπτώσεις οφειλετών οι οποίοι δηλώνουν λιγότερα από 5.000 ευρώ τον χρόνο, αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να δημιουργήσουν συνολικά χρέη 1 δισ. ευρώ!

Υποθέσεις αγοράς ακινήτων, δωρεάς, κληρονομιάς, γονικής παροχής ακινήτων, όπου κατά τη μεταβίβασή τους δεν ίσχυε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών καθώς και του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, θα ελεγχθούν από το υπουργείο Οικονομικών με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, πριν περάσει δεκαετία και παραγραφούν.

Στις περιπτώσεις αυτές οι φορολογούμενοι δεν αποδέχθηκαν τη φορολογητέα αξία του ακινήτου όπως την προσδιόρισε ο προϊστάμενος της ΔOY και πλήρωσαν τον φόρο με βάση τη δήλωση που οι ίδιοι υπέβαλαν στην εφορία, με αποτέλεσμα η υπόθεσή τους να παραμένει ανοικτή μέχρι να διενεργηθεί ο φορολογικός έλεγχος και να προσδιοριστεί η οριστική αξία του ακινήτου. Οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών από την πλευρά τους θα επαληθεύσουν μια σειρά στοιχεία που έχουν να κάνουν με την αξία των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν, το ύψος του φόρου που πληρώθηκε ή δεν καταβλήθηκε λόγω της φοροαπαλλαγής που επικαλέστηκε ο φορολογούμενος.

Εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων φέρνει η υστέρηση στα έσοδα από τον ΦΠΑ αφού τον Ιούλιο οι εισπράξεις είναι λιγότερες κατά 130 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί περιλαμβάνει δεκάδες διαφορετικές παραλλαγές ελέγχων, οι οποίοι ξεκινούν από τους τουριστικούς προορισμούς και φθάνουν μέχρι τις αγορές προϊόντων μέσω διαδικτύου με προπληρωμένες κάρτες.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.