Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Άνδρας: H καρδιακή ανεπάρκεια μετά τα 40

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το σύνδρομο ανδρόπαυσης και η καρδιακή ανεπάρκεια. Πώς σχετίζονται;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η καρδιακή ανεπάρκεια επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης κι επιφέρει πρόωρα το σύνδρομο ανδρόπαυσης (ΣΑ), το οποίο είναι επίσης γνωστό ως ανδρική εμμηνόπαυση. Βρέθηκε μάλιστα, πως το ΣΑ ήταν 4 φορές πιο συχνό στους άνδρες με καρδιακή ανεπάρκεια.

Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν σε ηλικία είναι πιο πιθανό να υποφέρουν τόσο από ΣΑ, όσο και από ανεπάρκεια ανδρογόνων λόγω ηλικίας, ή όψιμο υπογοναδισμό. Το σύνδρομο ανδρόπαυσης χαρακτηρίζεται από μειωμένα επίπεδα αναβολικών ορμονών, συμπεριλαμβανομένης και της τεστοστερόνης, τα οποία προκαλούν τα κλινικά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να διακριθούν σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν τα σεξουαλικά συμπτώματα που κυρίως αφορούν προβλήματα στη στυτική λειτουργία και τη libido, τα οποία συχνά σχετίζονται με το αίσθημα ότι η περίοδος της ακμής, του ζενίθ, της ζωής τους έχει περάσει. Στη δεύτερη, ανήκουν τα ψυχολογικά συμπτώματα, όπου συμπεριλαμβάνονται η αποθάρρυνση, η κατάθλιψη, η ευερεθιστότητα, το άγχος και η νευρικότητα. Τέλος, στην τρίτη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται τα σωματικά συμπτώματα, στα οποία περιλαμβάνονται οι ενοχλήσεις στους μύες και τις αρθρώσεις, η ανάγκη για περισσότερο ύπνο, διαταραχές του ύπνου, η εξάντληση και η αδυναμία.

Η καρδιακή ανεπάρκεια επιδεινώνεται με την αύξηση της ηλικίας, ενώ παράλληλα οι άνδρες με συστολική καρδιακή ανεπάρκεια έχουν πιο συχνά έλλειψη των αναβολικών ορμονών , η οποία οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα φυσικής άσκησης, κατάθλιψη, καθώς και σε κακή πρόγνωση. Μέχρι σήμερα όμως, η επίδραση της καρδιακής ανεπάρκειας στη συχνότητα και τη σοβαρότητα του ΣΑ δεν έχει μελετηθεί.

Οι ερευνητές λοιπόν, γνωρίζοντας ότι το ΣΑ επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής θέλησαν να εξετάσουν εάν η καρδιακή ανεπάρκεια επιδεινώνει το ΣΑ, καθώς κι εάν η θεραπεία αποκατάστασης ανδρογόνων θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Στη μελέτη συμμετείχαν 232 ασθενείς με συστολική καρδιακή ανεπάρκεια και 363 υγιείς άνδρες με ηλικία 40-80 έτη. Τα συμπτώματα του ΣΑ αξιολογήθηκαν με τη βοήθεια ειδικού εργαλείου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το ΣΑ επηρέασε σχεδόν το 1/3 των ανδρών με καρδιακή ανεπάρκεια, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια επιταχύνει τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης κι ενθαρρύνει την πρώιμη έναρξη του ΣΑ. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια οδηγεί σε ανεπάρκεια των αναβολικών ορμονών, με αποτέλεσμα οι άνδρες αυτοί να εμφανίζουν πιο σύντομα τα συμπτώματα της ανδρικής εμμηνόπαυσης. Οι ασθενείς αυτοί έχουν κακή ποιότητα ζωής κι έχουν ανάγκη συμβουλευτικής και υποστήριξης από ενδοκρινολόγο και ειδικό της σεξουαλικής υγείας.

Είναι πολύ πιθανό τα χαμηλότερα επίπεδα των αναβολικών ορμονών σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια να οφείλονται στις θεραπείες που λαμβάνουν, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν το μεταβολισμό των ορμονών, ή συνυπάρχουσες νοσηρότητες που θα μπορούσαν να διαταράξουν τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων. Η περεταίρω διερεύνηση της παραπάνω σχέσης ωστόσο, έδειξε ότι υπάρχει μικρή συσχέτιση ανάμεσα στην έλλειψη αναβολικών ορμονών, τη συνυπάρχουσα νοσηρότητα και τη λήψη θεραπείας για την αντιμετώπιση της συστολικής καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι ερευνητές λοιπόν, υποστηρίζουν στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους πως είναι η ίδια η καρδιακή ανεπάρκεια που διαταράσσει τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων. Παράλληλα, τονίζουν την ανάγκη η περεταίρω έρευνα να μπορέσει να καθορίσει εάν η θεραπεία αποκατάστασης με ανδρογόνα μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του Συνδρόμου Ανδρόπαυσης.



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.