Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Λιθοβολισμοί, βιασμοί, ενδοοικογενειακή βία...

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανησυχία για την αύξηση της βίας κατά γυναικών στο Αφγανιστάν
.
Η αρμόδια Επιτροπή του ΟΗΕ κατήγγειλε σήμερα το αυξημένο επίπεδο της βίας σε βάρος των γυναικών στο Αφγανιστάν και ζήτησε από τις αρχές στη χώρα αυτή να θέσουν τέλος στην ατιμωρησία των ενόχων.

Σε έκθεσή της για την κατάσταση των γυναικών στο Αφγανιστάν, η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά της βίας σε βάρος των γυναικών εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία της για το αυξημένο επίπεδο βίας κατά των γυναικών», παρά τις κάποιες προόδους από νομικής άποψης. Η Επιτροπή κάνει λόγο κυρίως για ενδοοικογενειακή βία, βιασμούς και λιθοβολισμούς.

Η έκθεση καταγγέλλει τον εξαναγκασμό σε γάμο και το γεγονός ότι ορισμένες γυναίκες θύματα βίας είναι αναγκασμένες ν' αυτοπυρποληθούν, ενώ άλλες καταδικάζονται για την απόπειρα φυγής από τα σπίτια τους.

«Η βία κατά των γυναικών στο Αφγανιστάν συνδέεται στην περισσότερες των περιπτώσεων με παμπάλαια, πατριαρχικά συστήματα και είναι εντονότερη σε περιοχές, οι οποίες δε βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλ Αμελίν.

Η Επιτροπή εκφράζει στην έκθεσή της τη λύπη της για την ατιμωρησία των ενόχων και για το γεγονός ότι ορισμένες φορές οι συγγενείς εμποδίζουν τις γυναίκες να καταγγείλουν τη βία σε βάρος τους.

Η Επιτροπή, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επικρίνει επίσης την μικρή εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική ζωή κυρίως στους κόλπους του Ανώτερου Συμβουλίου της Ειρήνης, ένα όργανο που δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι για να διαπραγματευτεί με τους Ταλιμπάν.

Η αποχώρηση της διεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (Isaf) έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2014.

«Εξακολουθούμε ν' ανησυχούμε για το Αφγανιστάν γιατί βρισκόμαστε σε μια καθοριστική στιγμή», τόνισε η Αμελίν.

«Εάν δεν καταφέρουμε να εγγυηθούμε τα δικαιώματα των γυναικών, αυτό θα είναι μια αποτυχία για τη διεθνή κοινότητα, η οποία έχει διαθέσει τόση ενέργεια και τόσα μέσα για τη χώρα αυτή», υπογράμμισε η Αμελίν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.