Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Επιστημονικό τεστ προβλέπει τον χωρισμό!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πώς μπορούμε να προβλέψουμε έναν χωρισμό με τη βοήθεια επιστημονικών τεχνικών:

Αυτός είναι ένας τρόπος να προβλέψει κανείς πως μια ερωτική σχέση θα διαλυθεί: Να ανακαλύψει τι πιστεύει ο καθένας πραγματικά για το σύντροφό του. Σε νέα έρευνα που χρησιμοποιεί μια μέθοδο που δείχνει πώς οι άνθρωποι αυτόματα ανταποκρίνονται σε λέξεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν τους είναι εύκολο ή όχι να συνδέσουν λέξεις που αναφέρονται στο σύντροφό τους με λέξεις με καλή ή κακή σημασία.

Από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας και το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών

Οι περισσότερες έρευνες για την επιτυχία των σχέσεων έχουν επικεντρωθεί στο πώς αισθάνονται οι άνθρωποι ο ένας για τον άλλο. Κι αυτό συνήθως γίνεται με την προφανή οδό: Τους ρωτάμε. « Όμως η δυσκολία με αυτό είναι πως υποθέτει πως οι ίδιοι γνωρίζουν πόσο ευτυχείς είναι κι αυτό δε συμβαίνει πάντα.» λένε οι ειδικοί. «Και το χειρότερο είναι πως πολλοί άνθρωποι δε θέλουν να αποκαλύψουν αν αρχίζουν να αισθάνονται λιγότερο ευτυχισμένοι στη σχέση τους.» Γι’ αυτό οι επιστήμονες στράφηκαν σε μια τεχνική που χρησιμοποιείται συχνά για να αξιολογηθεί ο ρατσισμός και η προκατάληψη, και άλλα συναισθήματα που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να παραδεχθούν στον εαυτό τους και στους ερευνητές.

Και οι 222 εθελοντές της συγκεκριμένης έρευνας ήταν σε σχέση και τους ζητήθηκε να αναφέρουν το μικρό όνομα του/της συντρόφου του και δύο άλλες λέξεις που σχετίζονταν μαζί του/της, σα χαϊδευτικό ή χαρακτηριστικό γνώρισμα. Στη συνέχεια κοίταζαν μια οθόνη καθώς εμφανίζονταν τριών ειδών λέξεις μία τη φορά, καλές λέξεις (όπως ειρήνη, διακοπές ή μοιράζομαι), κακές λέξεις (όπως θάνατος, τραγωδία και κριτικάρω) και λέξεις που σχετίζονται με το σύντροφο (ονόματα και χαρακτηριστικά). Υπήρχαν δύο διαφορετικά είδη τεστ: ένα όπου ο εθελοντής έπρεπε να πατήσει ένα πλήκτρο όποτε έβλεπαν είτε καλές λέξεις είτε λέξεις σχετικές με το σύντροφό του/της, κι ένα δεύτερο όπου ο συνδυασμός ήταν κακές λέξεις και λέξεις σχετικές με το σύντροφό του/της. Το σκεπτικό ήταν να «εντοπίσουμε» τις αυτόματες αντιδράσεις των ανθρώπων στις λέξεις. Αν έχουν γενικά καλές σχέσεις με το σύντροφό τους, θα είναι σε θέση να κάνουν το πρώτο τεστ ευκολότερα από το δεύτερο.

Οι ερευνητές λοιπόν εντόπισαν πως οι εθελοντές που μπορούσαν εύκολα να συνδέσουν το σύντροφό τους με άσχημα πράγματα και δυσκολεύονταν να τον συνδέσουν με καλά, ήταν πιθανότερο να χωρίσουν μέσα στον επόμενο χρόνο.

Οι ερευνητές ζήτησαν επίσης στους εθελοντές να πουν πόσο δυνατή θεωρούσαν πως ήταν η σχέση τους στην αρχή της έρευνας. Βρήκαν πως το νέο τεστ προέβλεπε καλύτερα το χωρισμό και συγκεκριμένα είπαν πως πραγματικά μας δίνει μια ξεχωριστή ματιά στο πώς οι άνθρωποι αισθάνονται για το σύντροφό τους, μας δίνει πληροφορίες που δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να μας αναφέρουν. Τελικά θα περνούν και οι χωρισμοί μας από υπολογιστές; Ή οι υπολογιστές θα είναι τα σύγχρονα μέντιουμ; Η πορεία θα δείξει αν θα συνεχίσουμε να έχουμε ανάγκη έξωθεν μαρτυρία για τα ίσως προφανή…



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.