Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

"Στοπ" στα αρωματικά φυτά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επείγουσα μέτρα προστασίας της μαλοτήρας, της ματζουράνας, του φασκόμηλου και της ρίγανης αναγκάστηκε να πάρει η Διεύθυνση Δασών Χανίων, μετά τη διαπίστωση της μαζικής συλλογής αυτών των αρωματικών φυτών και για εμπορία, με αποτέλεσμα να απειλούνται με εξαφάνιση.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων που ελήφθη στις 24/7 και για πέντε χρόνια (μέχρι 31/12/2018): Απαγορεύεται η εκρίζωση ή η ολοκληρωτική κοπή των βλαστών όλων των αρωματικών φυτών.

Απαγορεύεται η συλλογή για εμπορία, μαλοτήρας, ματζουράνας,φασκόμηλου, ρίγανης στις περιοχές Natura του νομού Χανίων.

Σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπεται η συλλογή αυτών των αρωματικών φυτών μόνο για προσωπική χρήση, με προσεκτική κοπή των βλαστών και για ποσότητες έως 500 γραμμαρίων.

Επίσης, επιτρέπεται η συλλογή τους απο περιοχές του δικτύου Natura για εμπορική χρήση, μόνο μετά απο άδεια της Διεύθυνσης Δασών Χανίων.

Σε ό,τι αφορά στο μοναδικό δίκταμο, έτσι κι αλλιώς - βάση Νόμου - απαγορεύεται παντελώς και συνεχώς η εκρίζωση, μεταφύτευση, κοπή και συλλογή του.

Οι παραβάτες αυτής της Δασικής Διάταξης, συλλέκτες, πωλητές και γενικώς εμπορευόμενοι τα ανωτέρω είδη τιμωρούνται, σύμφωνα με τις ισχύουσες ποινικές διατάξεις των άρθρων 268, 271 και 287 του Ν.Δ 86/69 «Περί Δασικού Κώδικα», άρθρου 28 του Ν. 1650/86 «Για την προστασία του Περιβάλλοντος» ως και άρθρου 57 του Ν. 2637/98 «Σύσταση Οργανισμού Πιστοποίησης κ.λ.π.».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.