Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Ζητούν χαράτσι από τρία αδέλφια ορφανά από μητέρα και με φυλακισμένο πατέρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο παραλογισμός του κράτους σε όλο του το μεγαλείο.

Η νομοθεσία προέβλεψε εξαιρέσεις δεν προέβλεψε όμως κάτι για την περίπτωση των τριών αδελφών, 19, 15 και 13 ετών, που ζουν στην Κομοτηνή και στερούνται των γονιών τους, καθώς η μητέρα τους πέθανε πριν δύο χρόνια και ο πατέρας τους βρίσκεται έγκλειστος στη φυλακή.

Την μερική ή ολική απαλλαγή τους από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.) του 2013, μπορούν να ζητήσουν από τις εφορίες της χώρας άνεργοι, πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία και όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Εναλλακτικά, έχουν επίσης το δικαίωμα να ζητήσουν την εξόφληση του «χαρατσιού» σε πολύ περισσότερες δόσεις. Οι εναλλακτικές αυτές δυνατότητες παρέχονται: σε κάθε φορολογούμενο που λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων αδυνατεί να εξασφαλίσει τροφή, ενδυμασία, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και άλλες αναγκαίες προϋποθέσεις για τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου και της οικογένειάς του.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΡΙΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ
Η νομοθεσία προέβλεψε εξαιρέσεις, δεν προέβλεψε όμως κάτι για την περίπτωση των τριών αδελφών, 19, 15 και 13 ετών, που ζουν στην Κομοτηνή και στερούνται των γονιών, καθώς η μητέρα τους πέθανε πριν δύο χρόνια και ο πατέρας τους βρίσκεται έγκλειστος στη φυλακή, που εδώ και δύο χρόνια καλούνται να πληρώσουν χαράτσι στη ΔΕΗ. Στις 7 Μαρτίου του 2011 απεβίωσε η μητέρα των τριών αδελφών, όταν ακόμα αυτά ήταν ανήλικα, 17, 13 και 11 ετών. Ο φυλακισμένος πατέρας φυσικά και δε μπορούσε να ανταποκριθεί σε καμία υποχρέωσή του. Ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες από την Κομοτηνή ανέλαβαν την κηδεμονία των τριών αδελφών φροντίζοντας για τα καθημερινά τους έξοδα. Τα τρία παιδιά που έχουν στο όνομά τους το σπίτι στο οποίο διαμένουν είναι αποδέκτες όλων των λογαριασμών, που μέχρι σήμερα τακτοποιούνταν από τους κηδεμόνες τους. Το γεγονός όμως ότι στο λογαριασμό της ΔΕΗ συμπεριλαμβάνεται και το «χαράτσι» προκάλεσε αγανάκτηση.

ΕΚΑΝΑΝ ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ
Αίτηση απαλλαγής από το ειδικό τέλος κατέθεσαν τα τρία αδέρφια στην εφορία της Κομοτηνής ζητώντας την απαλλαγή τους από το χαράτσι. Εγγράφως έγινε η αίτηση, αλλά απάντηση δεν ήρθε ποτέ. Προφορικά όταν απευθύνθηκε ο κηδεμόνας τους στην εφορία ζητώντας εξήγηση για το πώς είναι δυνατόν τα τρία αυτά παιδιά που δεν έχουν κανέναν γονιό, καθώς ο ένας είναι στη φυλακή και ο άλλος απεβίωσε και ρώτησε σε ποια κατηγορία αδύναμων κοινωνικά ανήκουν, η απάντηση ήταν ότι δεν ανήκουν σε καμία κατηγορία, γιατί τέτοια περίπτωση δεν έχει προβλέψει ο νόμος. Αποδείχτηκε έτσι ο παραλογισμός ενός κράτους το οποίο δεν προβλέπει για τους πραγματικά αδύνατους.

Να σημειωθεί ότι για να διεκδικήσει ένας φορολογούμενος μερική ή ολική απαλλαγή από το Ε.Ε.Τ.Α. του 2013 ή την εξόφλησή του σε πολλές δόσεις θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες πέντε προϋποθέσεις: 1. Το ετήσιο εισόδημά του κατά το έτος 2012 να μην έχει υπερβεί τις 6.000 ευρώ εάν είναι άγαμος ή τις 8.000 ευρώ αν είναι έγγαμος. Για κάθε προστατευόμενο τέκνο του αιτούντος, το ισχύον κατά περίπτωση εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ. 2. Το ακίνητο, για το οποίο ζητά την απαλλαγή, να ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών στον ίδιο ή στη σύζυγο ή σε προστατευόμενο τέκνο και αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία αυτών. 3.

Ο αιτών, η σύζυγός του και τα προστατευόμενα τέκνα τους να μην έχουν άλλο ακίνητο, πλην αυτού για το οποίο ζητείται η απαλλαγή, ούτε άλλα περιουσιακά στοιχεία. 4. Η συνολική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει, κατά το έτος 2012, τις 120.000 ευρώ. 5. Η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Επιπλέον, ο φορολογούμενος θα πρέπει να αποδείξει ότι αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική δυσκολία, προσκομίζοντας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την περιουσιακή του κατάσταση και το επίπεδο των διαθεσίμων πόρων.

Στο μεταξύ ήδη πληρώθηκε το χαράτσι του 2012, ενώ ήδη ήρθε και η πρώτη δόση του 2013, η οποία επίσης πληρώθηκε. Μήπως πρέπει να σκύψει κάποιος υπεύθυνος και να δει με πραγματική ευαισθησία το θέμα των τριών αδερφών;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.