Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Η αγριότητα των αναγκαστικών αμβλώσεων στην Κίνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ανατριχιαστική ιστορία ενός ζευγαριού και του αγέννητου μωρού του.

Στις 4 το πρωί την περασμένη Παρασκευή, είκοσι αστυνομικοί της Επιτροπής Οικογενειακού Προγραμματισμού της επαρχίας Shandong της Κίνας εισέβαλαν στο σπίτι του Zhou Guoqiang και της Liu Xinwen.Έσπασαν την πόρτα, κάποιοι ακινητοποίησαν τον Zhou ενώ οι υπόλοιποι πήραν σηκωτή τη γυναίκα του από το κρεβάτι.

Η 33χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης Weifang όπου της έγινε ένεση που προκαλεί αποβολή. Το μωρό της, το οποίο θα ανακάλυπτε στη συνέχεια πως ήταν αγόρι, θα πέθαινε μία ημέρα αργότερα μέσα στη μήτρα που το έθρεφε για έξι μήνες. Χρειάστηκε άλλη μία ημέρα για να «αποβληθεί»…

Στον Zhou δεν είπε κανείς πού βρισκόταν η γυναίκα του, χρειάστηκε πέντε ώρες για να τη βρει. Μέχρι να την εντοπίσει, η ένεση είχε ήδη γίνει.

Το βρετανικό δίκτυο Sky News συνάντησε το ζευγάρι έξι ημέρες αργότερα, στο σπίτι του. Η Liu ήταν ξαπλωμένη, όχι έγκυος πια, στο ίδιο κρεβάτι που μια εβδομάδα νωρίτερα μοιραζόταν με το γιο της και θρηνούσε σιωπηλά.

«Μου λείπει», είπε στους δημοσιογράφους του βρετανικού δικτύου. «Δεν τον είδα, θα ήταν ακόμα πιο δύσκολο για μένα αν τον είχα δει. Μωρό μου, συγγνώμη, δεν ήταν γραφτό μας. Μακάρι να βρεις ειρήνη στον παράδεισο. Θα προσευχόμαστε για σένα. Ελπίζουμε η επόμενη ζωή σου να είναι καλύτερη».



Η σχεδόν βουβή θλίψη της είναι η πιο σκληρή συνέπεια της πολιτικής του ενός παιδιού που εφαρμόζει η Κίνα. Ο νόμος σχεδιάστηκε για να ελεγχθεί ο πληθυσμός της χώρας και αποτρέπει τα ζευγάρια από το να κάνουν πάνω από ένα παιδί, με μερικές εξαιρέσεις. Η πολιτική αυτή υποτίθεται πως υλοποιείται με οικονομικές κυρώσεις και όχι αναγκαστικές αμβλώσεις. Αλλά σε ορισμένες επαρχίες, γράφει το Sky News, αξιωματούχοι με υπερβάλλοντα ζήλο για τη διατήρηση των ποσοστών των γεννήσεων παραβιάζουν το νόμο και τερματίζουν βίαια εγκυμοσύνες.

«Δεν έχουν ανθρωπιά. Δεν είναι άνθρωποι», λέει η Liu Xinwen. «Πρέπει να έχουν κι εκείνοι παιδιά και γονείς. Αλλά δεν έχουν συνείδηση. Έτσι είναι η Κίνα».

Ο Zhou περιέγραψε πώς οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν στον καναπέ ενώ έπαιρναν τη γυναίκα του από το σπίτι. Ήταν 16 άνδρες και τέσσερις γυναίκες. Έδειξε στο Sky News τις φωτογραφίες που τράβηξε από το νοσοκομείο, που αποτυπώνουν όλη τη σκληρότητα και την οδύνη.

Σε μία είναι η Liu Xinwen ξαπλωμένη και δίπλα της, στο πάτωνα, ένας κουβάς. Μέσα είναι το μωρό που μέχρι λίγες ώρες πριν κυοφορούσε. Είναι ένα πλήρως σχηματισμένο μωρό. «Η μύτη, τα αυτιά του, το στόμα του…», ψελλίζει ο πατέρας του, «είναι ένα παιδί που θα ζούσε αν δεν είχε γίνει η ένεση, αν δεν υπήρχε αυτή η σκληρότητα. Κοιτάξτε το χέρι του…»

Ο Zhou ξεσπά σε λυγμούς καθώς θυμάται τη στιγμή που έφτασε στο νοσοκομείο, λίγα λεπτά αφότου είχαν κάνει την ένεση στη γυναίκα του.



«Ήταν ξαπλωμένη και τη ρώτησα ‘έγινε;’ και μου είπε ‘ναι’. ‘Το μωρό κουνιέται;’, ρώτησα, ‘όχι και τόσο’, μου απάντησε. Μετά από αυτό δεν ήθελα η γυναίκα μου να με δει να κλαίω. Βγήκα έξω κι έκλαψα αλλά μετά γύρισα για να είμαι δίπλα της. Ήταν τόσο στεναχωρημένη, έκλαιγε μέρα και νύχτα. Κάθε φορά που άκουγα τις φωνές των μωρών από άλλους θαλάμους, δεν μπορούσα να συγκρατηθώ, έβγαινα έξω. Έχασα το παιδί μου, δεν μπορώ να περιγράψω με λέξεις την απώλεια…»

Σύμφωνα με τον άνδρα, η Liu εξαναγκάστηκε να υπογράψει χαρτιά πως συναινούσε στην άμβλωση. Μάλιστα, όταν αρχικά αρνήθηκε, της είπαν πως θα συλλάμβαναν τον άνδρα της και δεν θα της έμενε κανείς. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Sky News, αυτή η πληροφορία δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιωθεί.

Το ζευγάρι έχει ήδη ένα γιο, τον 10χρονο Zhou Junfeng. Καθώς το συνεργείο του βρετανικού δικτύου μιλά με τους γονείς του, παίζει και τρέχει στο σαλόνι χωρίς να γνωρίζει τη θλίψη δίπλα του.

Όταν γεννήθηκε, η μητέρα του υποβλήθηκε στη διαδικασία που προβλέπει το κράτος για την τοποθέτηση ενός αντισυλληπτικού σπιράλ. Όπως λέει, αυτή η «δια της βίας στείρωση» πρέπει να απέτυχε αφού ξαναέμεινε έγκυος. Το ζευγάρι είχε την επιλογή να ενημερώσει τις αρχές για την εγκυμοσύνη όταν το έμαθε, στον 4ο μήνα. Αλλά αποφάσισε να μην πει τίποτα για το φόβο της αναγκαστικής άμβλωσης. Κι έτσι αποφάσισε να ενημερώσει τις αρχές μετά τη γέννα και να πληρώσει το προβλεπόμενο πρόστιμο, κάτι σύνηθες σε κάποια μέρη της Κίνας και ορισμένες φορές αποδεκτό.

Ο Zhou προσφέρθηκε να οδηγήσει τους δημοσιογράφους του Sky News στο νοσοκομείο όπου έγινε η αναγκαστική άμβλωση. «Ήταν μια πλήρως λειτουργική μαιευτική μονάδα, όχι καμία αυτοσχέδια κλινική», σημειώνει το δίκτυο.

Εκεί ήταν δύο μέλη του προσωπικού, το ένα αρνήθηκε να μιλήσει. Το άλλο, μια νεαρή νοσοκόμα, αντέδρασε στην παρουσία ενός ξένου τηλεοπτικού δικτύου μέσα στο νοσοκομείο.

«Δεν ξέρω αν ήταν αναγκαστική η όχι, δεν ξέρω για ποιο λόγο έγινε», είπε για την άμβλωση. «Αυτή είναι μια μαιευτική κλινική, υπάρχουν πολλοί λόγοι να γίνει άμβλωση. Δεν ξέρω τον συγκεκριμένο λόγο και δεν είναι δουλειά μου να με απασχολήσει».

Το Sky News ζήτησε ένα σχόλιο από την Επιτροπή Υγείας και Οικογενειακού Προγραμματισμού της Shandong, την Επιτροπή Οικογενειακού Σχεδιασμού της κυβέρνησης, στο Πεκίνο, και την Κινεζική Πρεσβεία στο Λονδίνο.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει απαντήσει κανείς...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.