Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Στον καιάδα ο θεσμός της ειδικής εκπαίδευσης λόγω κρίσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ μας κοινοποίησε ο Σύλλογος Γονέων, Φίλων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αυτισμό Σερρών «Η Ηλιαχτίδα» στην οποία περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εκπαίδευση των ατόμων με Αναπηρία και τα οποία επιδεινώθηκαν με την εφαρμογή των νέων περικοπών «ελέω» μνημονίου. Αναλυτικά στην επιστολή τους αναφέρουν:

Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ
Σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφο 4 του Συντάγματος όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα στη δωρεάν Παιδεία. Την υποχρεωτικότητα της Εκπαίδευσης των Ατόμων με αναπηρία υπαγορεύει και ο αντίστοιχος νόμος 3699/2008 για την Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση. Βάσει του νόμου αυτού α) Κανένα παιδί με αναπηρία δεν πρέπει να είναι εκτός Σχολείου και β) Η Σχολική χρονιά θα ξεκινά για τους μαθητές με αναπηρία όπως για όλους τους υπόλοιπους μαθητές ως αναφορά την εκπαίδευσή τους και τη μεταφορά από και προς το Σχολείο.
Μια καινούργια σχολική χρονιά άρχισε όχι όμως για τα παιδιά των Ειδικών Σχολείων, τα περισσότερα είναι κλειστά και κάποια υπολειτουργούν. Ο χώρος του Σχολείου για τους μαθητές με αναπηρία είναι χώρος εκπαίδευσης, θεραπειών, κοινωνικοποίησης ,πλήρους αποδοχής.

Για τους μαθητές της Γενικής Αγωγής είναι αυτονόητο ότι την άλλη μέρα μετά τον Αγιασμό θα πάνε στο Σχολείο και θα συναντήσουν τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους. Στην Ειδική Αγωγή τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για γονείς και παιδιά. Εκπαιδευτικοί που δεν είναι εγκαίρως στη θέση τους (χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι), Ελλιπές Ειδικό εκπαιδευτικό και Βοηθητικό προσωπικό, Προβλήματα στη μετακίνηση των παιδιών που μπορεί να ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος των μαθητών σχεδόν όλη τη σχολική χρονιά.

Η οικονομική κρίση έχει πλήξει την Ειδική Αγωγή που ήταν και παραμένει ο Μέγας Ασθενής της Εκπαίδευσης. Φέτος τα πράγματα είναι χειρότερα από κάθε άλλη χρονιά.
Δεν υπάρχουν προς το παρόν πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες της Ειδικής Αγωγής.

Οι γονείς των παιδιών με αναπηρία βιώνουν κάθε χρόνο την ίδια ζοφερή πραγματικότητα και μέχρι να ομαλοποιηθούν τα πράγματα έρχεται το τέλος της σχολικής χρονιάς.
Στον Καιάδα λοιπόν τα παιδιά των Ειδικών Σχολείων, ‘’Είναι μια κάποια λύση’’ για το Υπουργείο Παιδείας και για όλους μας?
Καλή σχολική χρονιά

To ΔΣ της ΗΛΙΑΧΤΙΔΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.