Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Ολοκληρώθηκε η αναθεώρηση του ελληνικού κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ισχύει από την τρέχουσα οικονομική χρήση.

Ολοκληρώθηκε από το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ) η αναθεώρηση του ελληνικού κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης για τις εισηγμένες εταιρείες και θα ισχύει από την τρέχουσα οικονομική χρήση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σημαντική προσθήκη επί της αρχής, στο προοίμιο του κώδικα, αποτελεί ο καθορισμός του προτύπου της εξήγησης της μη συμμόρφωσης της εταιρείας με συγκεκριμένες ειδικές πρακτικές του κώδικα.

Εφεξής σε περίπτωση απόκλισης, οι εισηγμένες θα πρέπει με κατανοητό και πειστικό τρόπο:

- Να αναφέρουν στη δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης την εναλλακτική πρακτική που έχουν επιλέξει να υιοθετήσουν.

- Να περιγράφουν τα μέτρα που έχουν λάβει προς ελαχιστοποίηση πρόσθετων κινδύνων, καθώς και προς εξασφάλιση της συμμόρφωσης.

- Να αναφέρουν κατά πόσον η απόκλιση είναι χρονικά περιορισμένη και πότε η εταιρεία προτίθεται να ευθυγραμμισθεί με τις διατάξεις του κώδικα.

Οι υπόλοιπες τροποποιήσεις, σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση (Κώδικας ΣΕΒ – Μάρτιος 2011), αφορούν στις συναλλαγές συνδεδεμένων μερών, στην υιοθέτηση της αρχής της ποικιλομορφίας από το ΔΣ, στην αναβάθμιση του εταιρικού γραμματέα, στην ενημέρωση των μετόχων κατά τη ΓΣ της εταιρείας, καθώς και, γενικότερα, στην επικοινωνία τους με το ΔΣ και την εταιρεία.

Η εφαρμογή ορισμένων ειδικών πρακτικών του κώδικα που αναφέρονται στη δημοσιοποίηση των αμοιβών, που είχε αναβληθεί, κατά την έκδοση του κώδικα το 2011 έως και το 2012, παρατείνεται εν μέρει έως την 31.12.2013.

Αρχής γενομένης από τις δηλώσεις εταιρικής διακυβέρνησης του έτους 2013, οι εταιρείες υποχρεούνται να δημοσιοποιούν μόνο την πολιτική και τις αρχές της εταιρείας για τη διαμόρφωση των αμοιβών των εκτελεστικών μελών του ΔΣ, καθώς και τη μέθοδο αξιολόγησης της επίδοσης και υπολογισμού της μεταβλητής αμοιβής των μελών του ΔΣ, συμπεριλαμβανομένων των ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων που έχουν ληφθεί υπόψη.

Το τελικό κείμενο του κώδικα, ο οποίος αποτέλεσε αντικείμενο ανοικτής διαβούλευσης για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες, επισυνάπτεται.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.