Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Το λέιζερ που κόβει την όρεξη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας εστιάζουν στον έλεγχο της πείνας.

Η στόχευση συγκεκριμένων κυττάρων του εγκεφάλου με λέιζερ είναι πιθανό να οδηγήσει σε αποτελεσματικό έλεγχο της όρεξης. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας η χρήση λέιζερ στον υποθάλαμο του εγκεφάλου γενετικά τροποποιημένων πειραματόζωων οδήγησε σε έλεγχο της πείνας τους.

Τα πειραματόζωα είχαν τροποποιηθεί έτσι ώστε ο εγκέφαλός τους να ανταποκρίνεται στις ακτίνες του λέιζερ. Στοχεύοντας τα κύτταρα που ελέγχουν τα μηνύματα της πείνας και του κορεσμού προς και από τον εγκέφαλο οι νευροεπιστήμονες κατόρθωσαν αρχικά να ενεργοποιήσουν και στη συνέχεια να απενεργοποιήσουν τους συγκεκριμένους νευρώνες με ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Με άλλα λόγια όταν τα κύτταρα που ελέγχουν την πείνα και την δίψα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου ενεργοποιούνταν με το λέιζερ τα πειραματόζωα έτρωγαν και συνέχιζαν να τρώνε παρότι είχαν περάσει το όριο του κορεσμού. Από την άλλη μεριά όταν τα συγκεκριμένα κύτταρα είχαν απενεργοποιηθεί τα ποντίκια δεν έτρωγαν παρότι είχαν ώρες να καταναλώνουν τροφή.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα του υποθαλάμου είναι αυτά που στέλνουν το μήνυμα του κορεσμού στα πειραματόζωα, ενδεχομένως και στον άνθρωπο.

Η ανακάλυψη αυτή που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science θεωρείται ότι θα ρίξει φως στο πώς και γιατί οι άνθρωποι αναπτύσσουν διατροφικές διαταραχές, καθώς και στο πώς αυτές μπορεί να αντιμετωπιστούν.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.