Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Ποια είναι τα οφέλη των αποξηραμένων φρούτων και καρπών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι «σούπερ-τροφές» που ενισχύουν την υγεία και την ομορφιά.
Εντάσσοντας αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς στην καθημερινή μας διατροφή, θα αποκομίσουμε πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Διαβάστε αναλυτικά ποια είναι αυτά...

Δαμάσκηνα

Φρέσκα ή αποξηραμένα, τα δαμάσκηνα αποτελούν μία από τις πιο ευεργετικές τροφές της φύσης. Πέρα από τα αντιοξειδωτικά, τα δαμάσκηνα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Α, ασβέστιο, κυτταρίνη και μαγνήσιο. Δεν χρειάζεται να πάσχετε από δυσκοιλιότητα για να τα εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή.

Ανακατέψτε 3 ξερά δαμάσκηνα απύρηνα με γάλα ή γιαούρτι και έχετε ένα ολοκληρωμένο και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά γεύμα, ιδανικό για να ξεκινήσετε την μέρα σας. Αν πάλι δεν θέλετε να τα εντάξετε στο πρωινό σας, μπορείτε λόγω του μικρού τους μεγέθους να τα απολαύσετε σαν ένα γευστικό σνακ

Αμύγδαλα

Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά σνακ (όπως πατατάκια, μπισκότα, κέικ) με μια χούφτα αμύγδαλα καθημερινά και έχετε ενσωματώσει αμέσως στη διατροφή σας μια πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, πρωτεΐνης, φυτικών ινών, κάλιου, ασβεστίου, φώσφορου, σιδήρου και πολυακόρεστων λιπαρών. Επίσης, τα αμύγδαλα μειώνουν αρκετά την όρεξη

Goji

Τα goji είναι μικροί κόκκινοι καρποί στο μέγεθος της σταφίδας και προέρχονται από ένα θάμνο που φύεται στο Θιβέτ. Είναι πλούσιοι σε βιταμίνες (Α,Β,C,Ε), αμινοξέα, αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία, ιδίως σίδηρο. Βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην καλή λειτουργία του ήπατος, της όρασης, του νευρικού συστήματος και των νεφρών, στην βελτίωση της κυτταρίτιδας και της ερωτικής διάθεσης. Θεωρούνται φυσικό αντικαταθλιπτικό γιατί ανεβάζουν γενικά τη διάθεση. Θα τα βρείτε σε μορφή χυμού, αποξηραμένα και σε μορφή συμπληρώματος.

Acai

Τα μούρα acai (ca σημαίνει στεναγμός) είναι γνωστά στις φυλές του Αμαζονίου εδώ και χιλιάδες χρόνια αλλά μόλις τη δεκαετία του 1990 ήρθαν στον υπόλοιπο κόσμο. Το μούρο Acai περιέχει αντιοξειδωτικά, πολλά περισσότερα από όσα τα σταφύλια, είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αμινοξέα, ω – 3 και ω – 6 λιπαρά οξέα, βιταμίνες A, C, D, E, B1, B2, B3, B6 και B12, μέταλλα, ανθοκυάνες, φυτικές ίνες και στερόλες.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύει το καρδιαγγειακό, μειώνει τη χοληστερίνη, σταθεροποιεί το ζάχαρο στο αίμα, βοηθά στην καταπολέμηση των φλεγμονών και της αρθρίτιδας. Σήμερα χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς και σε διάφορες μορφές: αποξηραμένα, σε σκόνη, σαν χυμός.

Σταφίδες

Η αποξηραμένη μορφή των σταφυλιών που περιέχουν πλήθος από αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, κάλιο, σελήνιο και φυσικά φυτικές ίνες. Προσθέστε στο πρωινό σας μία κουταλιά σταφίδες σε ένα ποτήρι γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης ή κουάκερ και απολαύστε όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.

Ηλιόσποροι

Μία μικρή χούφτα από ηλιόσπορους, εφοδιάζει τον οργανισμό μας, από μία πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο αλλά και βιταμινών όπως βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β1 και βιταμίνη Β6.

Cranberry ή οξύκοκκο

Εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνη C, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά. Η αντικαρκινική του δράση προστατεύει μεταξύ άλλων από τον καρκίνο του μαστού, ενώ με τις αντιγηραντικές και θρεπτικές του ιδιότητες αναζωογονεί το δέρμα και δίνει λάμψη και ομορφιά. Επίσης βοηθά στην αποτροπή του έλκους στομάχου και της οδοντικής πλάκας. Μπορείτε να το απολαύσετε σαν χυμό μαζί με άλλα φρούτα, ενώ τα αποξηραμένα cranberries τρώγονται ωμά ή σαν συνοδευτικό σε σαλάτες.

Καρύδια

Με σχήμα που παραπέμπει στον ανθρώπινο εγκέφαλο τα καρύδια είναι ένας πολύτιμος σύμμαχός μας. Πλούσια σε ω – 3 και ω – 6 λιπαρά οξέα, μέταλλα όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, χαλκό, κάλιο, σίδηρο, σελήνιο, αλλά και σε βιταμίνες ιδιαίτερα σε βιταμίνη Ε, Α, Κ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Τα καρύδια βοηθούν στη μείωση της «κακής» LDL – χοληστερόλης και στην αύξηση της «καλής» HDL – χοληστερόλης. Απολαύστε τα στο πρωινό σας μέσα στο γάλα μαζί με δημητριακά ή μέσα σε γιαούρτι μαζί με λίγο μέλι. Επίσης μπορεί να αποτελέσουν συστατικό μίας σαλάτας ή ένα γευστικό σνακ σε κάποιο ενδιάμεσο γεύμα.

Εν κατακλείδι, προσθέστε τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα στο πρωινό σας, στις σαλάτες σας ακόμα και στις σάλτσες σας και ευεργετήστε τον οργανισμό σας από τις ιδιότητες των λεγόμενων «σούπερ-τροφών». Είναι στο χέρι σας!


Πηγή: http://www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.